Komosa uprawiana już od 5000 lat w Andach, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę pożywienia południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie. Swoja popularność zawdzięcza temu, że jako jedna z nielicznych roślin, jest w stanie przetrwać na wysokościach przekraczających 3000 m n.p.m., a co za tym idzie niskie temperatury, intensywne słońce, a nawet brak wody. Dzięki unikalnym właściwościom, przez Inków nazywana „matką wszystkich ziaren”.
Quinoa należy do tej samej rodziny roślin co np. szpinak i buraki. Spokrewniona, jest także z niezwykle popularnym i wartościowym Amarantusem oraz Canihuą.
Zaliczana do tzw. superfoods, tj. zdrowych i korzystnych dla naszego organizmu produktów.
Quinoa, stanowi dodatek do każdej diety i kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Zawiera rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę, istotną w syntezie białka histydynę oraz argininę, ważną dla dzieci, gdyż stymuluje hormon wzrostu, u dorosłych natomiast wspomaga system immunologiczny. Quinoa, jest źródłem metioniny, działającej ochronnie na komórki wątroby i pomagającej w eliminacji tkanki tłuszczowej.
Quinoa, bogata jest również w błonnik oraz witaminy (E i B), a także sole mineralne - zawiera dwa razy więcej żelaza niż popularne zboża oraz magnezu, potasu, miedzi i cynku niż inne powszechnie stosowane ziarna. 100g komosy ryżowej, zawiera aż 200 mg wapnia, 470 mg fosforu, 1040 mg potasu i 50mg żelaza (ponad dwukrotne dzienne zapotrzebowanie!). Znajduje się w niej także aż 310 mg magnezu.
Komosa ryżowa, to jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (ok. 15-18% białka), zawierający niezbędne dla człowieka aminokwasy. Stanowi porcję pełnowartościowego białka roślinnego, co jest istotne dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Quinoa, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, mających działanie antyoksydacyjne, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3).
Quinoa zawiera saponinę, która jest naturalnym środkiem ochronnym rośliny (co pozwala na jej hodowlę bez pestycydów czy innych chemicznych środków ochronnych). Dzięki jej obecności, wykazuje ona działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i immunostymulujące.
Komosa ryżowa, zalecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Jest to niezastąpiony produkt dla osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Po jej spożyciu, nie będą one odczuwały potrzeby ciągłego podjadania.
Regularne spożywanie Quinoy, obniża ryzyko zachorowania na choroby układu wieńcowego i cukrzycę. Jest doskonałym posiłkiem dla karmiących matek, ponieważ wspomaga wytwarzanie pokarmu. Medycyna chińska zaś przypisuje jej właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm.
Quinoa, szczególnie zalecana jest w okresie wiosennym, ponieważ pozwoli nam uzupełnić brakujące mikrolelementy, doda energii oraz pobudzi do pracy, spowolniony po zimie metabolizm.