Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański to roślina bogata w skrobię oraz w naturalne biako.
Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam "świętym zbożem Inków”. Nic dziwnego - quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące.
Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów. W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
![](http://falloncoffee.pl/photo/listki_allegro_5470b3f23b37d.jpg)
Komosa ryżowa źródłem białka
Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem - twierdzą naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest dość wysoka.
W związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.
Komosa ryżowa a nowotwor
Komosa ma potencjalne działanie antynowotworowe - przekonują naukowcy z Zakładu Biologii Komórki Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ w Krakowie. Z ich badań wynika, że wyciągi z nasion, kiełków i liści komosy ryżowej wyraźnie hamują proliferację komórek raka szczurzej prostaty, a także ograniczają ich międzykomórkową komunikację za pośrednictwem złącz szczelinowych oraz aktywność migracyjną in vitro.
Komosa ryżowa , a miażdżyca
Ziarna komosy ryżowej są bogate w tłuszcze nienasycone, głównie w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
![](http://falloncoffee.pl/photo/listki_allegro_5470b3f23b37d.jpg)
Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma komosa ryżowa i jakie znalazła zastosowanie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.html
Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma komosa ryżowa i jakie znalazła zastosowanie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.h
ZIARENKA KOMOSY RYŻOWEJ stanowią doskonały dodatek do każdej diety, jak również kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Quinoa zawiera niezwykle rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę oraz argininę, niezwykle ważną dla dzieci, stymulującą hormon wzrostu. U dorosłych natomiast wspomaga system immunologiczny, ponadto działa ochronnie na wątrobę i jednocześnie pomaga w eliminacji tkanki tłuszczowej.
Wskazania/Zastosowanie:
- bogate w bardzo ważne witaminy dla naszego organizmu BIAŁKO, WAPŃ, ŻELAZO oraz MAGNEZ
- wspomaga spalanie tłuszczu
- skuteczna w walce z chorobami układu wieńcowego oraz z cukrzycą
- reguluje poziom cukru we krwi
- bezpieczny dla diabetyków
- bogata w naturalne białko
- traktowana jako naturalny składnik diety
- szczególnie rekomendowana wegetarianom i weganom
- wspomaga procesy trawienne w organizmie
Komosa ryżowa. Zastosowanie w kuchni
Quinoa ma lekko słodkawy smak, w związku z tym nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu.
Komosa ryżowa. Jak gotować?
Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej, bo zaledwie 10-15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody)
Quinoa biała – najdelikatniejsza w smaku. Najbardziej pęcznieje podczas gotowania, jednak nie powiększa ona znacząco swojej objętości. Przed gotowaniem quiona należy wypłukać dobrze na gęstym sitku, po czym zalać wodą i gotować ok 15 minut. Po tym czasie można zdjąć ją z gazu i zostawić na ok 10 minut pod przykryciem żeby odpoczęła i wchłonęła więcej wody. Quinoa jest gotowa kiedy ziarenka robią się przeźroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne.
![](http://falloncoffee.pl/photo/listki_allegro_5470b3f23b37d.jpg)
Sposoby przygotowania:
![](http://falloncoffee.pl/photo/komosa%20luz_allegro_<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>55587a755aa.jpg)
- przed przygotowaniem dokładnie wypłukać
- 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut
- Zupa z komosą - do bulionu z warzyw dosyp soczewicę i komosę. Dodaj ulubione warzywa pokrojone w kostkę i przecier pomidorowy
- Sałatka z komosą ryżową i łososiem na ciepło. Na rozgrzaną patelnię trzeba wrzucić czosnek, dodać po chwili łososia, quinoę i szpinak