Uprawiana już 5000 lat temu w Andach, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę pożywienia południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie.
Swoja dużą popularność zawdzięcza tymu, że jako jedna z nielicznych roślin, była w stanie przetrwać na wysokościach przekraczających 3000 m npm, a co za tym idzie niskie temperatury, intensywne słońce, a nawet brak wody.
Dzięki swoim unikalnym wartościom, nazywana przez Inków „matką wszystkich ziaren”. Z czasem Quinoa nabrała dla nich wręcz mistycznego znaczenia, czego przejawem były liczne ceremonie dotyczące jej uprawy, zbiorów i konsumpcji.
Quinoa, nie zawiera glutenu. Stanowi doskonały dodatek do każdej diety, jak również i kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Quinoa zawiera niezwykle rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę, istotną w syntezie białka histydynę oraz argininę, niezwykle ważną dla dzieci, stymulująca hormon wzrostu, u dorosłych natomiast wspomaga system immunologiczny. Jest także źródłem metioniny, działającej ochronnie na komórki wątroby, a jednocześnie pomagającej w eliminacji tkanki tłuszczowej. Wspomniane aminokwasy odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia, co jest jej dodatkową zaletą. Quinoa bogata jest również w błonnik oraz witaminy (E, C i B) oraz w sole mineralne - zawiera dwa razy więcej żelaza niż zboża, magnezu, potasu, miedzi i cynku niż inne ziarna. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, mających działanie antyoksydacyjne, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3).
Jako lekkostrawny, bezglutenowy pokarm jest znakomitym składnikiem diety niemowląt oraz dzieci. Medycyna chińska zaś przypisuje jej właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm.
PRZYGOTOWANIE.
1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić na 15 minut.