Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

QUINOA KOMOSA RYŻOWA BIAŁA 250g BIAŁKO NATURA

10-07-2015, 18:21
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 7.89 zł     
Użytkownik trzyziarna
numer aukcji: 5439648080
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 30   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt

 

519-[zasłonięte]-637

[zasłonięte]@falloncoffee.pl

Kraków

 

Wysyłka

WYSYŁKA W CIĄGU 48 GODZIN

  • kurier
  • kurier za pobraniem
  • paczka pocztowa
  • list pocztowy polecony

Sposób płatności

  • przelew tradycyjny
  • płatność Payu
  • za pobraniem

PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST

QUINOA KOMOSA RYŻOWA 250g


NATURALNE ŹRÓDŁO BIAŁKA

 

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ I

GWARANCJA BEZPIECZNYCH

ZAKUPÓW

 

 

 

Skład: ZIAREN KOMOSY RYŻOWEJ

Waga netto: 250g

 

Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych.

Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe.

 

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański to roślina bogata w skrobię oraz w naturalne biako.

Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam "świętym zbożem Inków”. Nic dziwnego - quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące.

Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów. W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Komosa ryżowa źródłem białka

Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem - twierdzą naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest dość wysoka.

W związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.

 

Komosa ryżowa a nowotwor


Komosa ma potencjalne działanie antynowotworowe - przekonują naukowcy z Zakładu Biologii Komórki Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ w Krakowie. Z ich badań wynika, że wyciągi z nasion, kiełków i liści komosy ryżowej wyraźnie hamują proliferację komórek raka szczurzej prostaty, a także ograniczają ich międzykomórkową komunikację za pośrednictwem złącz szczelinowych oraz aktywność migracyjną in vitro.

 

Komosa ryżowa , a miażdżyca


Ziarna komosy ryżowej są bogate w tłuszcze nienasycone, głównie w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

 

Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma komosa ryżowa i jakie znalazła zastosowanie

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.html
Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma komosa ryżowa i jakie znalazła zastosowanie

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.h

 

ZIARENKA KOMOSY RYŻOWEJ stanowią doskonały dodatek do każdej diety, jak również kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Quinoa zawiera niezwykle rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę oraz argininę, niezwykle ważną dla dzieci, stymulującą hormon wzrostu. U dorosłych natomiast wspomaga system immunologiczny, ponadto działa ochronnie na wątrobę i jednocześnie pomaga w eliminacji tkanki tłuszczowej.

 

Wskazania/Zastosowanie:

  • bogate w bardzo ważne witaminy dla naszego organizmu BIAŁKO, WAPŃ, ŻELAZO oraz MAGNEZ
  • wspomaga spalanie tłuszczu
  • skuteczna w walce z chorobami układu wieńcowego oraz z cukrzycą
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • bezpieczny dla diabetyków
  • bogata w naturalne białko
  • traktowana jako naturalny składnik diety
  • szczególnie rekomendowana wegetarianom i weganom
  • dodaje energii
  • wspomaga procesy trawienne w organizmie

 

Komosa ryżowa. Zastosowanie w kuchni

Quinoa ma lekko słodkawy smak, w związku z tym nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również składnikiem zup, gulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu.

Komosa ryżowa. Jak gotować?

Ziarna komosy należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej, bo zaledwie 10-15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody)

 

Quinoa biała – najdelikatniejsza w smaku. Najbardziej pęcznieje podczas gotowania, jednak nie powiększa ona znacząco swojej objętości. Przed gotowaniem quiona należy wypłukać dobrze na gęstym sitku, po czym zalać wodą i gotować ok 15 minut. Po tym czasie można zdjąć ją z gazu i zostawić na ok 10 minut pod przykryciem żeby odpoczęła i wchłonęła więcej wody. Quinoa jest gotowa kiedy ziarenka robią się przeźroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne.

 

 

Sposoby przygotowania:

  • przed przygotowaniem dokładnie wypłukać
  • 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut
  • Zupa z komosą - do bulionu z warzyw dosyp soczewicę i komosę. Dodaj ulubione warzywa pokrojone w kostkę i przecier pomidorowy
  • Sałatka z komosą ryżową i łososiem na ciepło. Na rozgrzaną patelnię trzeba wrzucić czosnek, dodać po chwili łososia, quinoę i szpinak
Zobacz inne nasze aukcje

 

 

ZOBACZ KONIECZNIE POZOSTAŁE NASZE PRODUKTY

 

KomentarzePanelealle

 

Panelealle

Komentarze

panele ebay