100% naturalna bez dodatków!
QUINOA Komosa Ryżowa Biała 1kg !!!
do wysyłki dołączamy gratis
Pochodzenie: Boliwia
Owoce komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu,żelaza oraz witaminy E.
NIE ZAWIERA GLUTENU!
Quinoa posiada niezwykle rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę, bardzo ważną w syntezie białka histydynę oraz argininę, istotną w szczególności dla dzieci (stymuluje hormon wzrostu), u dorosłych natomiast wspomaga system odpornościowy. Posiada również sporo metioniny, działającej ochronnie na wątrobę, a jednocześnie pomagającej w usuwaniu tkanki tłuszczowej. Powyższe aminokwasy odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia (istotne u dzieci oraz osób z osteoporozą).
Quinoa jest cennym źródłem błonnika oraz witamin (E, C i B). Posiada sole mineralne - zawiera dwa razy więcej żelaza niż zboża oraz magnezu, potasu, miedzi i cynku niż inne ziarna. Znana jest również jako źródło przeciwutleniaczy oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3).
Medycyna chińska zaś przypisuje jej właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm
Quinoa jest niezrównanym posiłkiem dla karmiących matek. Ponieważ jest lekkostrawnym, bezglutenowym pokarmem, jest wyjątkowym składnikiem diety niemowląt oraz dzieci.
Sposób przygotowania:
Przed gotowaniem komosę należy wypłukać aby pozbyć się saponin nadających gorzkawy smak. Jeśli woda nie pieni się bardzo wystarczy wypłukać raz, jednak jeśli występuje sporo piany oraz jest mętna powinno się ją wypłukać 2-3 razy a następnie odcedzić.
Quinoa powinno się przygotować w proporcji:
1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu -
12 -15 minut
Po ugotowaniu może być przechowywana w lodówce (lecz nie w plastikowym opakowaniu) do trzech dni
Zawartość:
Komosa ryżowa Quinoa 1kg
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|