Komosa ryżowa nazywana jest "matką zbóż"
ze względu na jej wyjątkowe walory odżywcze. Jest bogata w białko i ma niski
indeks glikagemiczny. Źródło wielu witamin, Omega-3 oraz błonnika. Cechuję się
również dużą zawartością wapnia, fosforu,żelaza oraz witaminy E.
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat.
Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich,
gdzie zastępowała kukurydzę. Tradycyjnie władca inkaski corocznie
wysiewał pierwsze nasiona. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów
wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy
w regionie zmalało. Współcześnie ponownie na wyżej położonych obszarach
w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest
jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie.
Zalety:
Niski indeks glikemiczny (IG)=35 dzięki czemu energia jest uwalniana powoli.
Nie sprzyja tyciu. Pozwala ustabilizować poziom glukozy we krwi oraz redukuje
wydzielanie insuliny przez organizm. Zawiera NNKT omega 3.
Bogata w naturalne, bardzo silne antyutleniacze: kwarcetyna, kempferol, kwas
kumarowy i waniliowy (stężenie jest wyższe niż w borówkach amerykańskich)
Zawiera cały komplet aminokwasów egzogennych (organizm wymaga ich
dostarczenia z zewnątrz, ponieważ sam ich nie syntetyzuje.
Skład:
48% skrobi, ok 18% białka, 4-9% nienasyconych kwasów tłuszczowych
(w tym omega 3), 60% węglowodanów, wysoka zawartość: wapnia, fosforu,żelaza,
witaminy E, ponadto zawiera : kwas foliowy, miedź, mangan, cynk, witaminy
z grupy B, zawiera rzadko spotykane w roślinach aminokwasy: lizyna, izoleucyna.
Zazwyczaj występują one w białku zwierzęcym, wysoka zawartość błonnika
pokarmowego(około 2 x więcej od innych popularnych zbóż).
Oddziaływanie zdrowotne:
* Sprzyja budowaniu tkanki mięśniowej organizmu oraz spalaniu tkanki tłuszczowej.
* Silne antyoksydanty: działanie antynowotworowe, opóźnia proces starzenia się organizmu.
* Dostarcza wszystkie aminokwasy egzogenne organizmu oraz wiele cennych witamin i minerałów.
Sposób przygotowania:
Ziarno przepłukać przed użyciem pod bieżącą wodą. 1 porcja komosy na 2 porcje wody, gotować 12-15min. Ziarno po ugotowaniu jest lekko słodkawe, aczkolwiek nadaje się do potraw na słodko i ostro. Przepisy na stronie www.zdrowienatalerzu.pl
Zastosowanie:
Po ugotowaniu jako zamiennik ryżu, ziemniaków, kaszy.
Dodatek do sałatek, różnych potraw, jako farsz: np. do gołąbków, pieczonej
papryki, tortilli, itd.
Zmielone ziarno, jako mąka nadaje się do wypieków (chleb, naleśniki, placki).
Skiełkowane ziarno jako dodatek do sałatek, na chleb, do sera.
|
|