Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

QUINOA KOMOSA RYŻOWA BIAŁA 1kg OMEGA-3 BŁONNIK

25-06-2015, 18:54
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 31.50 zł      Aktualna cena: 31.50 zł     
Użytkownik kowal_77
numer aukcji: 5394622459
Miejscowość Strzelce Kraj.
Kupiono sztuk: 3    Wyświetleń: 22   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kupując u mnie otrzymują państwo produkty zapakowane w torebki papierowe, kartonowe lub szklane pojemniki, dzięki czemu nie stracą one swoich własciwości leczniczych i aromatycznych. Jednocześnie zmniejszają się koszty za opakowanie.
 Licytując na naszych  aukcjach zgadzasz się na akceptowanie naszego regulaminu zawartego na Stronie o mnie

Co gwarantujemy?

1. Sprzedajemy tylko sprawdzone produkty
w 100% naturalne wolne od zanieczyszczeń.

2. Produkty zamówione Pocztexem(Kurier48) do godziny 12:00, są u państwa w 80% już następnego dnia za jedyne 10,60zł przelew
lub 13,65zł za pobraniem, aż do 28kg.

3. Wszystkie nasze produkty posiadają odpowiednio długi termin ważności.

4. Wszystkie produkty są odpowiednio zapakowane, aby bezpiecznie dotarły
do Państwa domów.


Serdecznie Dziękujemy
za zaufanie stałych klientów!
Za zakupy powyżej 150zł
do wyboru dodajemy sól ziołową,
czosnkową lub morską z witaminami.
Za zakupy powyżej 300zł wysyłka 0zł.












KOMOSA RYŻOWA (QUINOA-RYŻ PERUWIAŃSKI)

Waga netto: 1000g




SKŁAD: komosa ryżowa 100%

POCHODZENIE: Boliwia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1 porcja komosy na 2 porcje wody, gotować 12-15min.

PRZECHOWYWANIE: w suchym miejscu.

WAŻNE: torebka z wielorazowym zamknięciem.




Komosa ryżowa nazywana jest "matką zbóż"
ze względu na jej wyjątkowe walory odżywcze. Jest bogata w białko i ma niski
indeks glikagemiczny. Źródło wielu witamin, Omega-3 oraz błonnika. Cechuję się
również dużą zawartością wapnia, fosforu,żelaza oraz witaminy E.


Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat.
Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich,
gdzie zastępowała kukurydzę. Tradycyjnie władca inkaski corocznie
wysiewał pierwsze nasiona. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów
wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy
w regionie zmalało. Współcześnie ponownie na wyżej położonych obszarach
w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest
jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie.

Zalety:
Niski indeks glikemiczny (IG)=35 dzięki czemu energia jest uwalniana powoli. Nie sprzyja tyciu. Pozwala ustabilizować poziom glukozy we krwi oraz redukuje wydzielanie insuliny przez organizm. Zawiera NNKT omega 3. Bogata w naturalne, bardzo silne antyutleniacze: kwarcetyna, kempferol, kwas kumarowy
i waniliowy (stężenie jest wyższe niż w borówkach amerykańskich) Zawiera cały komplet aminokwasów egzogennych (organizm wymaga ich dostarczenia z zewnątrz, ponieważ sam ich nie syntetyzuje.

Skład:
48% skrobi, ok 18% białka, 4-9% nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega 3), 60% węglowodanów, wysoka zawartość: wapnia, fosforu,żelaza, witaminy E, ponadto zawiera : kwas foliowy, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B, zawiera rzadko spotykane w roślinach aminokwasy: lizyna, izoleucyna. Zazwyczaj występują one w białku zwierzęcym, wysoka zawartość błonnika pokarmowego(około 2 x więcej od innych popularnych zbóż).

Oddziaływanie zdrowotne:
* Sprzyja budowaniu tkanki mięśniowej organizmu oraz spalaniu tkanki tłuszczowej.
* Silne antyoksydanty: działanie antynowotworowe, opóźnia proces starzenia się organizmu.
* Dostarcza wszystkie aminokwasy egzogenne organizmu oraz wiele cennych witamin i minerałów.

Sposób przygotowania:
Ziarno przepłukać przed użyciem pod bieżącą wodą. 1 porcja komosy na 2 porcje wody, gotować 12-15min. Ziarno po ugotowaniu jest lekko słodkawe, aczkolwiek nadaje się do potraw na słodko i ostro. Przepisy na stronie www.zdrowienatalerzu.pl

Zastosowanie:
Po ugotowaniu jako zamiennik ryżu, ziemniaków, kaszy. Dodatek do sałatek, różnych potraw, jako farsz: np. do gołąbków, pieczonej papryki, tortilli, itd. Zmielone ziarno, jako mąka nadaje się do wypieków (chleb, naleśniki, placki). Skiełkowane ziarno jako dodatek do sałatek, na chleb, do sera.








ZAJRZYJ NA POZOSTAłE PRODUKTY NATURALNE

KomentarzePanelealle

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

galerie przedmiotow