Przesyłka kurierska tylko 13zł!!!
Przesyłka kurierska pobraniowa 18zł!!!
Zakupione przez Państwa produkty są najwyższej jakości,
a zamieszczone przez nas zdjęcia przedstawiają produkt,
jaki faktycznie Państwo otrzymają.
|
Kraj pochodzenia: Boliwia Data ważności:04.2015
Komosa ryżowa znana również jako quinoa to święte zboże Inków. Została ponownie odkryta w latach 80 XX wieku. Ziarna te są niezwykle bogate w wysokowartościowe białko zawierające wiele niezbędnych dla organizmu aminokwasów, witamin oraz soli mineralnych. Ziarna Quinoa zawierają znacząco więcej cynku niż inne zboża. Są bardzo bogate w potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Węglowodany stanowią w surowcu ok. 60 %, a błonnik ok. 7 %. Ilość zgromadzonych tłuszczy jest wyższa niż w nasionach innych roślin zbożowych. Bezglutenowe ziarno quinoa zawiera 5 % tłuszczu, czyli 2,5 razy więcej niż np. pszenica. Zawiera również lizynę - niezwykle żadką w produktach roślinnych substancję budująca chrząstki, histydynę – istotny składnik w syntezie bialka oraz argininę – u dzieci stymuluje ona hormon wzrostu, a u dorosłych wspomaga system immunologiczny. Zawiera również metioninę – działa ona ochronnie na komórki wątroby oraz pomaga eliminować tkankę tłuszczową. Ma ona bardzo niski indeks glikemiczny – nie zawiera glutenu i jest bardzo cennym pożywieniem dla osób na diecie bezglutenowej. Ma wiele cennych właściwości leczniczych: jest źródlem potrzebnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, antyoksydacyjne i przeciwalergiczne. Quinoa jest niezwyle wszechstronnym produktem w kuchni. Ma lekko orzechowy smak i świetnie komponuje się z wieloma daniami np. jako dodatek do sałatek, zapiekanek, zup a nawet deserów. Można z niej przyrządzić wspaniale risotto oraz świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu – np. sosem i surówką. Można ją lekko podprażyć i dodać do ulubionych musli lub jeść na surowo w postaci kiełków.
Aby uzyskać kiełki ziarna przed przygotowaniem należy dobrze wypłukać, aby usunąć saponiny. Quinna bardzo szybko kiełkuje. Po 8 godz. moczenia i 12 (lub mniej) godz. kiełkowania kiełki są gotowe do spożycia. Smak kiełków jest słodkawy przez co nadają się do spożycia same w sobie lub w mieszance z innymi kiełkami
Sposób przygotowania:
Ziarna komosy ryżowej należy przepłukać na drobnym sicie gorącą wodą. Następnie przygotować 500ml osolonej wody bądź bulionu i wsypać 180 gram komosy – gotować ok 25minut.
Przy zakupach powyżej 100złGRATIS
Laska Wanilii 18cm+
Uwaga! Uwaga! Uwaga!
Kupiłeś więcej niż jeden produkt na naszych aukcjach i chcesz, aby towar został wysłany Pocztą Polska zapoznaj się z treścią poniżej!
Koszt wysyłki Pocztą Polską podany w cenniku allegro dotyczy jednej sztuki. W przypadku zakupu większej ilości bakalii zsumuj ich wagę, wybierz formę wysyłki (podaną w tabeli poniżej), dopasuj wagę zakupów i dolicz odpowiednią kwotę do całości zamówienia.
Waga netto
|
LIST POLECONY
|
PACZKA POCZTOWA
|
PACZKA POCZTOWA POBRANIOWA
|
KURIER
SIÓDEMKA
|
Ekon.
|
Prior.
|
Ekon.
|
Prior.
|
Ekon.
|
Prior.
|
Przedpłata
|
Pobranie
|
Do 450g
|
7,00 zł
|
8,00 zł
|
X
|
X
|
13,00 zł
|
16,50 zł
|
Do 30 kg tylko13zł
|
Do 30 kg tylko18zł
|
450-900g
|
9,50 zł
|
11,50 zł
|
12,00 zł
|
13,50 zł
|
15,50 zł
|
19,00 zł
|
900g-1900g
|
11,50 zł
|
14,50 zł
|
13,50 zł
|
16,00 zł
|
17,20 zł
|
21,00 zł
|
1[zasłonięte]900-47g
|
X
|
X
|
16,00 zł
|
18,00 zł
|
19,70 zł
|
23,40 zł
|
|