Quinoa
100% naturalne bez dodatków!
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać a samo opakowanie jest trwałe co jest istotne podczas transportu.
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3 5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Tradycyjnie władca inkaski corocznie wysiewał pierwsze nasiona. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało. Współcześnie ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie. Owoce komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4 9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu,żelaza oraz witaminy E.
Właściwości
:
Quinoa, nie zawiera glutenu przez co jest doskonałym dodatek do każdej diety. W szczególności ceniona w kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. Quinoa posiada niezwykle rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę, bardzo ważna w syntezie białka histydynę oraz argininę, ważną w szczególności dla dzieci, stymulującą hormon wzrostu, u dorosłych natomiast wspomaga system odpornościowy. Posiada również sporo metioniny, działającej ochronnie na wątrobę, a jednocześnie pomagającej w usuwaniu tkanki tłuszczowej. Powyższe aminokwasy odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia, co jest istotne u dzieci oraz osób z osteoporozą. Quinoa jest cennym źródłem błonnik oraz witaminy (E, C i B) oraz posiada sole mineralne - zawiera dwa razy więcej żelaza niż zboża oraz magnezu, potasu, miedzi i cynku niż inne ziarna. Znana jest również jako źródło przeciwutleniaczy oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3).
Quinoa jest niezrównanym posiłkiem dla karmiących matek, ponieważ wspomaga wytwarzanie pokarmu. Ponieważ jest lekkostrawnym, bezglutenowym pokarmem, jest wyjątkowym składnikiem diety niemowląt oraz dzieci. Medycyna chińska zaś przypisuje jej właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm.
Quinoa przygotowanie
-
komosę przed gotowaniem należy wypłukać aby pozbyć się saponin nadających gorzkawy smak. Jeśli woda nie pieni się bardzo wystarczy wypłukać raz, jednak jeśli występuje sporo piany oraz jest mętna powinno się ją wypłukać 2-3 razy a następnie odcedzić.
-
komosę powinno się gotować w ok. 2 objętościach wody - tzn. na każda szklankę komosy powinny przypadać mniej więcej dwie szklanki wody.
-
quinoa powinna być gotowana pod przykryciem od 12 do 15 minut na małym ogniu
-
po ugotowaniu quinoa może być przechowywana w lodówce (jednak nie w plastikowym opakowaniu) do trzech dni po przygotowaniu.
Sposób przechowywania:
Zawartość:
Skład:
Termin ważności i kraj pochodzenia
Termin ważności i kraj pochodzenia można sprawdzić na stronie terminy ważności, pod pozycją Quinoa - komosa ryżowa (biała) 1000g - bogactwo białka