Quinoa - komosa ryżowa biała 1kg
Pakowana w estetyczne torebki foliowe, zgrzewane z atestem spożywczym oznaczone etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Kraj pochodzenia: Peru.
OPIS: Quinoa - czyli komosa ryżowa należy do pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci. Zawierają ok. 20 proc. pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Komosa ryżowa wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki.Skład komosy ryżowej sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom.
WŁAŚCIWOŚCI:
-
Quinoa w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko.
-
Zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone (2 razy więcej niż pszenica), kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy (ALA).
-
Obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu krążenia, zmniejsza ryzyko miażdżycy i
przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
-
Ziarna w 60 proc. zbudowane są z węglowodanów, dostarcza więc sporo energii. Cukry te mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG 35), co sprawia, że energia uwalniana jest niezwykle powoli.
-
Stabilizuje poziomu insuliny, polecana osobą zagrożonym wystąpieniem cukrzycy typu II.
-
Zawiera 2 razy więcej błonnika pokarmowego, regulującego pracę przewodu pokarmowego, niż większość popularnych zbóż.
-
Bogata w wapń, tokoferol, kwas foliowy, miedź, fosfor, mangan, żelazo, potas, magnez, cynk oraz witaminy C, E, D i z grupy B.
-
Sprzyja budowaniu mięśni oraz spalaniu tkanki tłuszczowej.
-
Jest bardzo silnym antyoksydantem, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, opóźnia starzenie i przyspiesza regenerację.
- Nie zawiera glutenu, mogą ją zatem spożywać osoby cierpiące na celiakię.
-
Z powodzeniem może być spożywana przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące.
STOSOWANIE: Ziarna przed przygotowaniem należy wcześniej dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Gotuje się je podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro.
Quinoa nie zawiera glutenu. Stanowi świetne uzupełnienie każdej diety.
Komosę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać, aby nie miała gorzkiego smaku.
Termin przydatności oferowanego produktu: 01.12.2015.
|