Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

QUINOA Komosa Ryżowa Biała 1kg BIAŁKO BŁONNIK

30-04-2014, 22:43
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 35.80 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 35.80 zł     
Użytkownik sklep-ekomed
numer aukcji: 4160540491
Miejscowość aleksandrów łódzki
Kupiono sztuk: 13    Licytowało: 8    Wyświetleń: 144   
Koniec: 30-04-2014 21:42:34
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Klika słów Nasze aukcje Dodaj do ulubionych Nasze komentarze Zadaj pytanie Profil Facebook Kontakt

 

QUINOA

KOSMOZA RYŻOWA BIAŁA

 

1 KG

 

 

 

 

 

 

 

Komosa ryżowa jest ceniona na całym świecie ze względu na swoje unikalne właściwości, za którymi stoją witaminy i składniki mineralne. Quinoa jest źródłem białka i błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B (B1 i B2). Oprócz wymienionych elementów komosa zawiera również żelazo, magnez, potas, cynk i fosfor.


Quinoa zwana również komosą ryżową należy do kategorii: Skarby Ziemi, którą tworzą produkty szczególnie docenianie w różnych cywilizacjach i kulturach ze względu na swój prozdrowotny wpływ. Wszystkie Skarby swoimi właściwościami zapewniły sobie stałe miejsce w historii i długiej tradycji odżywiania. Quinoa często używana jest jako alternatywa dla ryżu, kaszy kuskus czy ziemniaków.


Quinoa określana bywa również mianem „świętego zboża Inków”, „matki zbóż” lub „super ziarna przyszłości”. Początki jej zastosowania miały miejsce w górskich rejonach Chile, Peru i Boliwii ponad 5 tysięcy lat temu. W czasie istnienia państwa Inków oraz Azteków była ona dość powszechnym pokarmem. Znaczenie komosy ryżowej dla Inków można porównać z kultem, jakim Chińczycy obdarzają Jagody Goji.


Komosa ryżowa uprawiana już 5000 lat temu w Andach, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę pożywienia południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie.Swoja dużą popularność zawdzięcza temu, że jako jedna z nielicznych roślin, była w stanie przetrwać na wysokościach przekraczających 3000 m npm, a co za tym idzie niskie temperatury, intensywne słońce, a nawet brak wody. 

Dzięki swoim unikalnym wartościom, nazywana przez Inków „matką wszystkich ziaren”. Z czasem Quinoa nabrała dla nich wręcz mistycznego znaczenia, czego przejawem były liczne ceremonie dotyczące jej uprawy, zbiorów i konsumpcji.

Quinoa, nie zawiera glutenu. Stanowi doskonały dodatek do każdej diety, jak również i kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Quinoa zawiera niezwykle rzadką w produktach roślinnych, budującą chrząstki lizynę, istotną w syntezie białka histydynę oraz argininę, niezwykle ważną dla dzieci, stymulująca hormon wzrostu, u dorosłych natomiast wspomaga system immunologiczny. Jest także źródłem metioniny, działającej ochronnie na komórki wątroby, a jednocześnie pomagającej w eliminacji tkanki tłuszczowej. Wspomniane aminokwasy odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia, co jest jej dodatkową zaletą. 

Quinoa bogata jest również w błonnik oraz witaminy (E, C i B) oraz w sole mineralne - zawiera dwa razy więcej żelaza niż zboża, magnezu, potasu, miedzi i cynku niż inne ziarna. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, mających działanie antyoksydacyjne, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz tłuszczów nienasyconych (Omega3).

Regularne spożywanie Quinoa, 
może obniżać ryzyko zachorowania na choroby układu wieńcowego i cukrzycę (dzięki substancjom regulującym poziom cukru we krwi). Jest doskonałym posiłkiem dla karmiących matek, ponieważ wspomaga wytwarzanie pokarmu. Jako lekkostrawny, bezglutenowy pokarm jest znakomitym składnikiem diety niemowląt oraz dzieci. Medycyna chińska zaś przypisuje jej właściwości ogrzewające i wzmacniające organizm.

Sposób użycia: 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić na 15 minut.