Quinoa, czyli komosa ryżowa uprawiana była przez Azteków i Inków już od 5 tyś lat nazywana jest ‚matką zbóż’ ze względu na jej wyjątkowe walory odżywcze i zdrowotne.
Jest ona tzw. pseudozbożem, czyli rośliną wytwarzającą bogate w skrobię nasiona i należy do tej samej rodziny co buraki i szpinak, spokrewniona jest też z równie zdrowym amarantusem.
To z całą pewnością jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (średnio ok. 15-18% białka), zawierający ponadto wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, a co za tym idzie – stanowi porcję pełnowartościowego białka roślinnego, co szczególnie ważne jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Quinoa zawiera między innymi budującą chrząstki lizynę, która jest bardzo istotna w syntezie białka histydynę oraz argininę, która niezwykle ważna jest u dzieci.
Stymuluje ona bowiem hormon wzrostu (a u dorosłych wspomaga system immunologiczny). Na przykład kamosa ryżowa zawiera metioninę, która działa ochronnie na komórki wątroby, a jednocześnie pomaga w eliminacji tkanki tłuszczowej. Poza tym wspomniane aminokwasy odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia, co jest dodatkową zaletą komosy.
Quinoa bogata jest również w błonnik, a także w witaminy (zawiera dużo witaminy E, C i witamin z grupy B) oraz w sole mineralne - zawiera np. dwa razy więcej niż zboża bardzo dobrze przyswajanego przez organizm żelaza, dużo magnezu, potasu, miedzi i cynku (a jej skiełkowane ziarna mają tych substancji rzecz jasna o wiele więcej…).
Komosa jest także źródłem potrzebnych nam flawonoidów (przeciwutleniaczy), które mają działanie antyoksydacyjne, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne (szczególnie obecne w komosie kwercetyna i kemferol) oraz dobroczynnych tłuszczów nienasyconych (szczególnie Omega3).
Jest produktem bezglutenowym i wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (IG 35), dzięki czemu jest ona wyjątkowo przyjazna nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla figury.
Quinoa jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny, lekko orzechowy smak świetnie komponuje się z wieloma daniami.
Można serwować ją na ciepło i na zimno, w daniach słonych i słodkich; jako składnik sałatek, dodatek do zup, zapiekanek, warzywnych kotlecików czy też deserów. Można uprażyć ją tak jak ryż lub kaszę, można przygotować ją podobnie jak risotto czy pilaf. Polecana jest jako baza do dziecięcych kaszek, choć i dorośli generalnie taką kaszką nie pogardzą.
Można też przygotować pyszne koktajle z dodatkiem komosy miksując ją z naszym ulubionym sokiem owocowym czy też warzywnym, dodając też np. nieco soku z cytryny, co daje nam prawdziwą bombę witaminową.
Quinoę można też lekko uprażyć, dzięki czemu będzie ciekawym dodatkiem smakowym np. do porannego musli.
Można ją konsumować ją na surowo, w postaci niezwykle pożywnych kiełków (8 do 12 godzin moczenia + minimum 24h kiełkowania).
Zamówienia:
Na naszych aukcjach nie płacisz za opakowanie, tylko za sam towar!
Potwierdzona przez naszych Klientów: 100% pozytywnych opinii
Dbamy o najwyższą jakość produktów oraz obsługi Klienta, dlatego oferujemy: profesjonalizm, wspaniałe produkty, miłą atmosferę, rozsądną cenę i niskie koszty dostawy.
Naszych Klientów traktujemy indywidualnie, dając możliwość uzgodnienia każdego szczegółu. Nasze starania doceniane są przez Klientów pozytywnymi komentarzami na allegro oraz stałą współpracą.
Jeśli jednak masz uwagi:
Wszelkie zastrzeżenia i nieprawidłowości związane z transakcją proszę przesyłać na maila - wstrzymaj się przed wystawieniem komentarza, skontaktuj się z nami, myślę, że dojdziemy do porozumienia. W końcu jesteśmy tylko ludźmi :) Postaramy się naprawić każdy błąd.