Quinoa czerwona – komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej. Jest ziarnem zawierającym dużą ilość skrobi i wyjątkowe walory odżywcze i zdrowotne. Komosa czerwona praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania, zachowuje twardość i chrupkość. Zawiera bardzo wysoką ilość białka ok. 15-18%, wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy i ta informacja jest bardzo ważna dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Wspomniane aminokwasy odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia, a to kolejna zaleta komosy.
Quinoa bogata jest w błonnik, a także witaminy E, C i witaminy z grupy B oraz minerały tj; łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas, miedź, cynk (a skiełkowane ziarna mają tych substancji o wiele więcej). Jest także źródłem flawonidów (przeciwutleniaczy), które posiadają właściwości antyoksydacyjne, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz kwasy Omega 3. Bardzo ważna informacja to to, że komosa jest produktem bezglutenowym o niskim indeksie glikemicznym (IG 35), co jest wyjątkowo przyjazne dla naszego zdrowia i dla figury.
Ziarna komosy można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów. Dla wszystkich rodzajów charakterystyczne jest to, że ugotowane ziarenka mają małe, białe ogonki. Przed gotowaniem komosę należy wypłukać dobrze na gęstym sitku, następnie zalać wodą i gotować ok. 15 minut.
Ja osobiście gotuję jak ryż, czyli 1 porcja komosy i 2 porcje wody. Po 15 minutach można odstawić z gazu na 10 minut pod przykryciem, żeby odpoczęła i wchłonęła resztę wody.
Zawartość opakowania 250g
Produkt najlepiej spożyć przed 30.04.2016