Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Quinoa biała (komosa ryżowa) BIO 250g BEZ CHEMII!!

26-02-2012, 3:11
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8.50 zł     
Użytkownik tuekosklep
numer aukcji: 2080763295
Miejscowość Łomża
Wyświetleń: 25   
Koniec: 04-02-2012 23:29:51
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

dlaczego my?

PHU Eko galeria

ul. Ciepła 15

18-400 Łomża

tel: 604[zasłonięte]208

e-mail: [zasłonięte]@tuekosklep.pl

dostawa

  • Poczta Polska
  • UPS

opis produktu

Quinoa biała (komosa ryżowa) BIO

250g

Quinoa (komosa ryżowa)

Uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu. Nazywana przez cywilizację Inków „matką zbóż”, dodawała sił starożytnym wojownikom. Wbrew swojemu przydomkowi komosa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami. Ta biologiczna klasyfikacja z kulinarnego punktu widzenia nie ma jednak znaczenia, quinoa przygotowuje się bowiem podobnie jak kasze.

Właściwości:

  • - bardzo wszechstronna w kuchni: sprawdza się świetnie w roli dodatku do warzywnych gulaszy, można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz

  • - bardzo wysoka zawartość wartościowego białka

  • - nie zawiera glutenu

  • - białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem

  • - obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek

  • - jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą

  • - nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3

  • - wysoka zawartość witaminy E

  • - dieta oparta wyłącznie na jedzeniu quinoa nie przyniosłaby żadnego uszczerbku na zdrowiu, ponieważ organizm człowieka zaopatrzony byłby we wszystkie konieczne do życia aminokwasy.


  • Nieoczyszczone nasiona komosy pokryte są związkiem chemicznym o gorzkim smaku, zwanym saponiną. Aby pozbyć się goryczki, należy je przed gotowaniem dokładnie przepłukać. W tym celu umieszczamy quinoa w sicie o drobnych oczkach i płuczemy pod strumieniem zimnej wody, mieszając cały czas palcami. Jeśli zależy nam na wydobyciu charakterystycznego, orzechowego posmaku komosy, możemy pozostawić nasiona do wyschnięcia i przed gotowaniem podprażyć je przez ok. 5 minut na suchej patelni, na średnim ogniu, cały czas mieszając.

Opłukaną komosę umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, aż quinoa wchłonie całą wodę. Ziarenka powinny stać się lekko przezroczyste, z wyraźnie widocznymi białymi, spiralnymi „ogonkami” (te „ogonki” to kiełki).

Szczególnie dobrze komponuje się ze swoimi kuzynami, czyli zielonymi liśćmi szpinaku i botwinki. Z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne, pełnowartościowe śniadanie, jest też doskonałym składnikiem sałatek. Dobra wiadomość dla łasuchów – komosy można użyć nawet do produkcji ciast i ciasteczek!



ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!!!!