Produkty zdrowe i ekologiczne tel. 662 [zasłonięte] 682 e-mail: eko-[zasłonięte]@wp.pl
Wpłaty można dokonać poprzez: lub wpłatę na konto: 65 1160 [zasłonięte] 2[zasłonięte]2020002 [zasłonięte] 521751
NIE WYSTAWIAMY FAKTURY VAT Kurier: 15 zł do 30 kg Poczta Polska: 12 zł Odbiór osobisty: 0 zł Białystok
Kupując na kilku naszych aukcjach lub większą ilość produktów – prosimy poczekać na mail odnośnie kosztów wysyłki.
Zamówienie wysyłamy po zaksięgowaniu wpłaty na naszym koncie.
ODBIÓR OSOBISTY W BIAŁYMSTOKU
Al. 1000-lecia Państwa Polskiego 6,
V piętro
Proszę o wcześniejszy kontakt telefoniczny bądź mailowy.
|
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Tradycyjnie władca inkaski corocznie wysiewał pierwsze nasiona. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało. Współcześnie ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie.Owoce komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu,żelaza oraz witaminy E.
Sposób przygotowania: zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie zagotować 500 ml wody, wsypać 180 g komosy i gotować ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
|