Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Quinoa biała KOMOSA RYŻOWA 100g 100% BIAŁKO

09-06-2015, 23:48
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 5.90 zł      Aktualna cena: 5.90 zł     
Użytkownik grupamts
numer aukcji: 5344702169
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 22   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Komosa Ryżowa 100 g
Quinoa

 

Kraj pochodzenia: Peru

Quinoa - komosa ryżowa cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi oraz odżywczymi. Komosa to źródło pełnowartościowego białka, witamin, składników mineralnych oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Wykazuje także właściwości antyoksydacyjne.

 

Ryż peruwiański - bo również taką nazwę nosi komosa ryżowa - to pseudozboże. Jest to "gatunek" roślin które wytwarzają bogate w skrobię nasiona - lecz tak na prawdę nie są zbożem.

 

Od wieków właściwości i wartości odżywcze komosy ryżowej są doceniane w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Spotykamy ją tam pod takimi nazwami jak: "święte zboże Inków", "złotym ziarnem Inków" a nawet "matką zbóż". Quinoa zawiera także saponiny, które posiadają właściwości: przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i immunostymulujące.

 

Nasiona komosy ryżowej zawierają także bardzo dużą ilość flawonoidów - dzięki którym roślina ta wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy zwrócić uwagę na fakt, iż popularne zboża nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową na prawdę wyjątkowym "zbożem".

 

 

  • Quinoa nie zawiera glutenu przez co jest doskonałym dodatkiem do każdej diety
  • Quinoa zawiera lizynę - chrząstka budująca występująca bardzo rzadko w roślinach
  • Zawiera histydynę oraz argininę - stymuluje hormon wzrostu oraz wspomaga system odpornościowy
  • Zawiera metionine - działa ochronnie na wątrobę, jednocześnie pomaga w usuwaniu tkanki tłuszczowej
  • Duża zawartośc aminokwasów wspomaga przyswajanie wapnia
  • Quinoa jest cennym źródłem błonnika oraz witaminy E, C, B
  • Posiada dwa razy więcej żelaza niż inne zboża
  • Zawartość magnezu, potasu, miedzi i cynku - zdecydowanie większa niż w innych ziarnach
  • Źródło przeciwutleniaczy oraz tłuszczów nienasyconych Omega 3
  • Niezrównany posiłek dla karmiących matek - wspomaga wytwarzanie pokarmu
  • Polecana przy lekkostrawnej diecie dla dzieci oraz osób starszych

 

  • Komosę przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się saponin nadających gorzkawy smak. Płukamy do momentu, aż woda przestanie się pienić
  • Komosę powinno się gotować w ok. 2 objętościach wody - na każdą miarkę (np.szklankę) komosy powinny przypadać mniej więcej 2 miarki wody
  • Komosa powinna być gotowana pod przykryciem od 12 do 15 minut na małym ogniu
  • Ugotowaną quinoę można przechowywać w lodówce (nie w plastiku) nie dłużej niż 72 godziny od ugotowania

 

 

 

KomentarzePanelealle

  galerie przedmiotow na allegro

KomentarzePanelealle

  galeria ebay

 

Zapraszamy do zakupów!