-
Opakowanie z praktycznym zamknięciem strunowym
-
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
Co to jest Quinoa
Uprawiana już od 5000 lat w Andach, na terenach dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru i Chile. Stanowiła podstawę pożywienia południowoamerykańskich Indian, zamieszkujących tereny wysokogórskie. Swoja popularność zawdzięcza temu, że jako jedna z nielicznych roślin, jest w stanie przetrwać na wysokościach przekraczających 3000 m n.p.m., a co za tym idzie niskie temperatury, intensywne słońce, a nawet brak wody. Dzięki unikalnym właściwościom, przez Inków nazywana „matką wszystkich ziaren”.
Quinoa należy do tej samej rodziny roślin co np. szpinak i buraki. Spokrewniona, jest także z niezwykle popularnym i wartościowym Amarantusem oraz Canihuą.
Zaliczana do tzw. superfoods, tj. zdrowych i korzystnych dla naszego organizmu produktów.
Jak przygotować Quinoę
Ziarna komosy, należy przed ugotowaniem dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się odpowiedzialnej za gorzki posmak saponin (jeżeli woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2 - 3 razy). Gotujemy w stosunku 1 szklanka komosy na 2 szklanki wody (do gotowania komosy czerwonej lub czarnej używamy nieco mniej wody, tj. niepełną szklankę) i odrobinę solimy. Po ok. 12-15 minutach z ziaren wyłaniają się białe ogonki. Oznacza to, że nasza komosa jest już prawie ugotowana. Ściągamy ją z ognia i pozstawiam szczelnie przykryty garnek na kolejne kilkanaście minut (około 15 minut), do czasu aż Quinoa odpowiednio napęcznieje i wchłonie pozostałą wodę.
Quinoa, jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny, lekko orzechowy smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Można spożywać ją na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów.
Masa netto: 500 g