|
QUINOA
KOMOSA RYŻOWA
250g
Wskazania: Quinoa warto spożywać wiosną, gdyż pomoże nam uzupełnić brakujące naszemu organizmowi mikroelementy, doda nam energii oraz zmotywuje do pracy metabolizm
jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych (średnio ok. 15-18% białka) jest bogata w błonnik, witaminy E, C i witamin z grupy B oraz w sole mineralne - żelazo, magnez, potas, miedź i cynk jest źródłem przeciwutleniaczy, które mają działanie antyoksydacyjne, rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne jest źródłem tłuszczów nienasyconych, szczególnie Omega3 wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (IG 35) pomoże spalić tłuszcz i pozbyć się nadmiernych kilogramów obniża ryzyko zachorowania na choroby układu wieńcowego i cukrzycę wyrównują poziom cukru we krwi działa też uszczelniająco na naczynia krwionośne wspomaga system immunologiczny wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i immunostymulujące działa ochronnie na komórki wątroby odgrywa ważną rolę w przyswajaniu wapnia u karmiących matek, wspomaga wytwarzanie pokarmu u dzieci stymuluje hormon wzrostu.
Jest smaczna i nadaję się do przygotowania praktycznie wszystkiego, od śniadania do kolacji, a także do deserów, wypieków oraz napojów.
DATA WAŻNOŚCI: 09.2015
|
|