Kwercetyna - najbardziej rozpowszechniony flawonoid w świecie roślinnym - jest związkiem dostarczanym do organizmu z dietą owocowowarzywną. Flawonoidy są związkami, które nadają roślinom zabarwienie i mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. Z przeprowadzonych badań wynika na przykład, że flawonoidy mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia, a kwercetyna może zapobiegać rakowi płuc. Okazało się, że dieta bogata w te związki obniża też ryzyko raka trzustki. Najsilniejszy przeciwnowotworowy efekt flawonoidów zaobserwowano w przypadku palaczy, którzy są narażeni na ten nowotwór bardziej niż ogólna populacja. U osób, które paliły i spożywały najniższe ilości flawonoidów, ryzyko wystąpienia raka trzustki było najwyższe.
Kwercetyna w postaci rozpuszczonej znajduje się w czerwonym winie, zielonej herbacie i sokach otrzymywanych z różnych produktów roślinnych. Przy regularnym dostarczaniu kwercetyny i innych polifenoli z pokarmem i napojami osiąga się stały poziom tych związków w krwioobiegu i tkankach. Przykładem takiej prozdrowotnej równowagi jest niska zapadalność na choroby serca i naczyń, w kontekście znacznej ilości wypijanego wina przez mieszkańców rejonu Morza Śródziemnego.
Bromelina jest to enzym proteolityczny, który dzięki swym właściwościom przeciwzapalnym (szczególnie w układzie oddechowym) i przeciwobrzękowym wzmacnia walkę z objawami alergicznymi. W zachodniej literaturze farmakologicznej bromelinie przypisywane są właściwości przeciwzapalne, przeciwrakowe, przeciwbiegunkowe, przeciwpasożytnicze (bromelina, podobnie jak papaina trawi delikatniejsze pasożyty przewodu pokarmowego), immunotropowe i gojące oraz oczyszczające rany. W medycynie bromelina znalazła zastosowanie w produkcji preparatów wspomagających trawienie białek pokarmowych zakrzepów, obrzęków, owrzodzeń, ropni i stanów zapalnych skóry.
Bioflawonoidy z kolei wzmacniają kilkakrotnie działanie witaminy C, w wyniku czego dochodzi do jej maksymalnego wykorzystania. Jest to o tyle ważne, ze znaczenie witaminy C dla organizmu ludzkiego jest ogromne, zaś sama witamina C ma dużą tendencję do wypłukiwania z organizmu
dawkowanie: 2 kapsułki 2-3 razy dziennie, 20 minut przed posiłkami. Osoby z wrażliwym żołądkiem mogą przyjmować preparat z posiłkami.
zalecenia: Kobiet ciężarne i karmiące powinny przed zastosowaniem preparatu skonsultować się z lekarzem
przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, unikać intensywnego światła. Chronić przed dziećmi.
producent: Bestvite, USA
data przydatności: 11/2012
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety
Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia
BESTVITE = NAJWYŻSZA JAKOŚĆ