Opis produktu: | ZDROWA I SMACZNA KUCHNIA ! Jest roślina roczną o słabo rozwiniętym systemie korzeniowym. W początkowym okresie wzrostu tworzy tuż przy ziemi, na krótkiej łodydze, rozłożystą rozetę liściową. Barwa liści może być kremowa, jasno-żółto-zielona lub ciemnozielona. W warunkach długiego dnia i chłodnej temperatury roślina w pierwszym roku uprawy wytwarza pędy kwiatostanowe. Warzywo cechuje wysoka wartość odżywcza, zwłaszcza biologiczna i smakowa dzięki dużej zawartości białka w korzystnej dla organizmu człowieka postaci aminokwasów lizyny, metioniny i tryptofanu oraz cukrów, karotenu witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza Odmiana HILTON: Odmiana wczesna. Główki cylindryczna, barwy jasnozielonej. Do bezpośredniego spożycia, gotowania lub kwaszenia jak kapusta biała. Nadaje się do krótkiego przechowywania w niskiej temperaturze. WYSIEW: III lub VI ZBIÓR: VI - VII lub IX - X |
Uprawa: | Uprawa tego warzywa w środku lata, gdy dni są długie, jest ryzykowna ze względu na łatwość wybijania roślin w pędy kwiatowe. Kapusta pekińska najlepiej rośnie w następujących temperaturach: 18-20 oC – w początkowej fazie wzrostu, 15-16 oC – podczas wiązania główki i 10-13 oC pod koniec uprawy. Taki przebieg temperatur mamy w Polsce od połowy lipca do października i wtedy to warzywo najbardziej się u nas udaje. Wiosną warunki termiczne na ogół nie sprzyjają uprawie. Niskie temperatury (poniżej 16oC) w początkowej fazie uprawy powodują, że rośliny łatwo ulegają wernalizacji i przedwcześnie tworzą pędy kwiatostanowe. Długi dzień, wysokie temperatury i susza powodują że kapusta nie wiąże główki. |