Pierzga, pyłek kwiatowy pozyskany z pasiek ustawionych w środku Puszczy Białowieskiej - Światowego Rezerwatu Biosfery, gdzie czyste powietrze, cisza, różnorodność dzikich roślin, nie występujących gdzie indziej, decydują o jej niepowtarzalnym smaku i właściwościach.
Pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół.
Ze względu na swój skład ten pszczeli produkt jest niezwykle zdrowy - jej lecznicze działanie jest trzykrotnie większe niż pyłku. Jest bogata w cenne związki bioaktywne tj. witaminy A, z grupy B (B1, B2, B6, B12), C, D, E, P i PP, a także pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarkę, mangan. Ma około 12% białka i sporo tłuszczu, a powstające z niej produkty mają wielokierunkowe zastosowanie.
Pierzga posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające. Szczególnie polecana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia, w chorobach układu nerwowego.
Bardzo dobre efekty daje stosowanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. Jest niezwykle skuteczna w walce z przerostem gruczołu krokowego.
Dawkowanie: 2 x dziennie po jednej łyżeczce
Wartości odżywcze 100g:
Energia: 340 kcal;
Energia: 1423kJ;
Tłuszcze: 12g;
Białko: 22g;
Węglowodany: 34g.