Dlaczego warto kupić właśnie u mnie?
Sprzedawany przeze mnie pyłek pszczeli jest tegoroczny (wyciągany kilka dni temu), pochodzi z terenów wiejskich, z dala od przemysłu, dróg szybkiego ruchu itp., a przede wszystkim jest w odpowiedni sposób suszony.
Zakupiłem w tym roku specjalistyczną suszarkę do pyłku pszczelego, która ma możliwość ustawienia temperatury suszenia z dokładnością do 0,1 *C. Jest to wydatek kilu tysięcy zł, jednak dzięki temu suszę pyłek w 39*C, a nie jak większość "pszczelarzy" w suszarkach do grzybów, piekarnikach, na słońcu, czy też w ręcznie przerabianych lodówkach na suszarki, w której, nawet jeżeli temp. trzyma się na odpowiednim poziomie (poprzez zamontowanie termostatu, który włącza i wyłącza grzałkę), to temperatura chwilowa podczas działania grzałki znacznie przekracza dopuszczalne 40*C.
Pyłek pszczeli należy suszyć w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza, jest to bardzo ważne ponieważ przy większej temperaturze traci on część swoich zdrowotnych właściwości.
Kilka słów o mojej pasiece:
Pasiekę posiadam od 7 lat. Zacząłem od 1 ula wielkopolskiego. W tej chwili posiadam 15 uli wielokorpusowych. Pyłek poławiam od 2 lat, zawsze jednak tylko na własną potrzebę. W tym roku zainwestowałem w profesjonalną suszarkę do pyłku i jego nadwyżki mam zamiar sprzedać na allegro.
Pasieka umiejscowiona jest we wsi Wolinia - wiosce liczącej 200-250 mieszkańców. Wioska oddalona od dróg szybkiego ruchu, brak jakiegokolwiek przemysłu, itp. Poniżej przedstawiam link do google maps przedstawiającej połażenie miejscowości.
http://maps.google.pl/maps/place?q=wolinia&hl=pl&ftid=0x46fddf7785cf293f:0xfabe247d03c1cd25
Kilka słów o pyłku pszczelim:
Pyłek pszczeli jest prawdziwą skarbnicą witamin, mikro i makroelementów, pierwiastków, białek i enzymów. Jest to źródło potrzebnych każdemu składników odżywczych.
Dawki dzienne:
- dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
- dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
- dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku.
Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.