Właściwości pyłku kwiatowego:
- odżywcze – wzmacnia apetyt, reguluję przemianę materii, wzmacnia organizm, działa antyanemicznie,
- odtruwające (detoksykacyjne) – pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe działanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka,
- antydepresyjne, uspokajające,
- antyalergiczne – pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych,
- przeciwmiażdżycowe,
- antybiotyczne – wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie
i grzyby,
-regulujące trawienie (zaparcia, biegunki) – wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- lecznicze schorzeń prostaty – w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwości nawrotów
w przewlekłym zapaleniu, wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią,
- wspomaga leczenie cukrzycy – wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny, pomaga chorym na cukrzycę skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi,
- poprawiające wzrok,
- przeciwzapalne,
- kosmetyczne – odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.
Dawkowanie pyłku
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Pyłek należy rozmieszać z miodem, mlekiem lub wodą,
a następnie dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.
Dawki dzienne: * dzieci 3-5 lat 10 g pyłku (dwie łyżeczki od herbaty) * dzieci 6-12 lat 15 g pyłku, (trzy łyżeczki od herbaty) * dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku, (cztery łyżeczki od herbaty) * dorośli leczniczo 30-40 g pyłku, (dwie łyżki stołowe).
Pyłek jest bezpośrednio po zbiorze suszony w temp. nie przekraczającej 35 st C, przemrożony, odwiewany mechanicznie oraz ręcznie oczyszczany ze wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń. Przesyłany w worku strunowym, zabezpieczony w folię bąbelkową.
Kontakt tel.: 609 [zasłonięte] 121
|