Witam,
Na tej aukcji oferuję
PYŁEK KWIATOWY
o wadze netto 0.5 kg (zbiór 2014 r.)
z pasieki rodzinnej od mistrza pszczelarskiego!!!
Pyłek suszony był w specjalistycznej suszarce do pyłku
w temperaturze ok. 36oC przez co zachował wszelkie
właściwości lecznicze i odżywcze!
Nasza pasieka ma prawie 50 -letnią tradycję rodzinną,
a przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje i doświadczenia
są gwarancją wysokiej jakości naszych produktów.
Położona jest na Kujawach z dala od miejskiego zgiełku i zanieczyszczeń.
Pasieka jest pod stałym nadzorem lekarza weterynarii.
Kilka słów o pyłku kwiatowym:Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych. Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%. Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów, m.in. potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.
Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
GORĄCO ZACHĘCAM DO KUPNA!!!