Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Pyłek kwiatowy, pszczeli 2014 z lasu i łąk 1 KG

23-05-2014, 18:13
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 65 zł     
Użytkownik robi12222
numer aukcji: 4238147465
Miejscowość Szczecin
Wyświetleń: 18   
Koniec: 23-05-2014 17:58:31
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WITAM NA MOJEJ AUKCJI

MAM DO SPRZEDANIA PYŁEK KWIATOWY

TEGOROCZNY 2014 Z ŁĄK I LASÓW

W OPAKOWANIACH 0,25 KG,0,5 KG I 1 KG

NA TEJ AUKCJI CENA DOTYCZY 1 KG WYSUSZONEGO

PYŁKU JEST TEŻ ŚWIEŻY DOSTĘPNY ALE TYLKO

ODBIÓR OSOBISTY

A TERAZ TROCHE O PYŁKU



Pyłek kwiatowy - obnóża pyłkowe

Pyłek kwiatowy (obnóża pyłkowe) zbierany przez pszczoły z pylników kwiatów. Przy pomocy grzebyka, szczoteczki i szczypiec pyłkowych, pyłek zmieszany z miodem formowany jest w kulki. Przynoszony do ula w postaci obnóży pyłkowych w specjalnych koszyczkach na ostatniej parze odnóży. W ulu zrzucany jest specjalnymi kolcami do komórki na plastrze. W celu zakonserwowania pyłku dodawany jest miód ze śliną, całość ubijana głową, w wyniku czego zachodzi reakcja powodująca fermentację mlekową. Tak przygotowany pyłek od tej pory nazywany jest pierzgą, która będzie służyła w późniejszym czasie jako zapas białkowo-witaminowy.
Pszczoły żywią się wodą, nektarem oraz pyłkiem. Dzięki pyłkowi zaspokajają swoje potrzeby życiowe, otrzymując białko, witaminy oraz pozostałe niezbędne składniki. Konsumując pyłek, pszczoły są także zdolne do wytwarzania mleczka pszczelego, którym będą karmić swoje larwy oraz królową (matka przez całe swoje życie jest karmiona mleczkiem, dzięki czemu żyje najdłużej ze wszystkich pszczół w ulu, nawet do 6 lat).

Skład pyłku (przybliżony, różnice pochodzenia pyłku oraz źródła wyników badań):

22,4% białko ogólne;
6,9% lipidy całkowite;
32,9% węglowodany ogólne;
1,4% związki fenolowe;
0,1% inne związki pierścieniowe;
0,13% witaminy
1,3% biopierwiastki
19,9% błonnik

Właściwości biologiczne obnóży pyłkowych:

  • działanie antybiotyczne
  • działanie przeciwutleniające
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie hipolipemiczne
  • wpływ na układ odpornościowy
  • działanie immunosupresyjne
  • działanie przeciwalergiczne
  • działanie przeciwnowotworowe
  • działanie na gruczoł krokowy
  • działanie na tkankę wątrobową
  • działanie antynocyceptywne (przeciwbólowe)
  • działanie na ośrodkowy układ nerwowy
  • działanie na układ moczowy
  • działanie przeciwangiogenne
  • działanie osłonowe dla płodu
  • działanie odtruwające
  • wpływ na układ krwiotwórczy
  • inne właściwości farmakologiczne
  • właściwości odżywcze

Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność przy kontakcie z pyłkiem.

Obnóża pyłkowe wykazują większą przyswajalność po wcześniejszym rozpuszczeniu w wodzie.

Przepisy na zastosowanie obnóży pyłkowych:

  • do przegotowanej i ostudzonej wody dodać 3 łyżeczki obnóży, pozostawić na 20 minut, wymieszać i wypić najlepiej przed jedzeniem. Stosować przez 3 tygodnie.
  • w przepisie jak wyżej do wody dodatkowo dodać łyżkę miodu. Rozrobioną wieczorem zawartość, po wymieszaniu spożyć następnego dnia rano przed jedzeniem.
  • obnóża wymieszać z miodem w proporcji od 1:1 do 1:4, spożywać wg własnego uznania: z wodą, na kanapce, bezpośrednio ze słoika,...
  • obnóża jako dodatek do sałatek
  • obnóża jako dodatek do jogurtu
  • obnóża jako dodatek do twarogu

Przechowywanie obnóży pyłkowych:

Po wysuszeniu pyłek należy przechowywać szczelnie zamknięty, w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności, w temperaturze do 5°C. Chronić przed słońcem oraz przegrzaniem. W warunkach magazynowych okres przechowywania prawidłowo wysuszonych oraz opakowanych obnóży wynosi 1 rok.

Dawkowanie obnóży pyłkowych:

Przeglądając materiały dotyczące spożywania pyłku widzimy dużą rozbieżność w jego dawkowaniu. Szukając dawek optymalnych nie natkniemy się na jednoznaczne wskazanie ich ilości. Niemniej w każdym z przepisów osiągamy korzystne efekty lecznicze. Odpowiedni okres leczenia pyłkiem wynosi 3-4 tygodnie, jednak tu także napotykamy na różnice zdań u autorów przepisów.
  • w przybliżeniu należy stwierdzić, że optymalna dawka obnóża dla osoby dorosłej wynosi dziennie 3 łyżeczki do herbaty, przez okres 3 tygodni
  • w przypadku dzieci i dorosłych powyższe dawki powinny być o połowę mniejsze
  • 1 łyżeczka do herbaty = 6g obnóży pyłkowych
  • 1 łyżka stołowa = 12g obnóży pyłkowych

Wysuszone obnóża pyłkowe pozostawione w otwartym opakowaniu chłoną wilgoć. W zależności od wilgotności w danym pomieszczeniu, w późniejszym czasie może dojść do zapleśnienia obnóży.