Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Pyłek kwiatowy pszczeli 2014 z lasu i łąk

07-02-2015, 14:31
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 49 zł     
Użytkownik robi12222
numer aukcji: 5037426273
Miejscowość Szczecin
Wyświetleń: 86   
Koniec: 07-02-2015 14:27:48
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

MAM DO SPRZEDANIA PYŁEK KWIATOWY 

TEGOROCZNY 2014 r 

W OPAKOWANIACH 0,25 KG,0,5 KG I 1 KG 

NA TEJ AUKCJI CENA DOTYCZY 1 KG WYSUSZONEGO 

PYŁKU JEST TEŻ ŚWIEŻY DOSTĘPNY ALE TYLKO 

ODBIÓR OSOBISTY


A TERAZ TROCHE O PYŁKU 


Pyłek kwiatowy - obnóża pyłkowe
Pyłek kwiatowy (obnóża pyłkowe) zbierany przez pszczoły z pylników kwiatów. Przy pomocy grzebyka, szczoteczki i szczypiec pyłkowych, pyłek zmieszany z miodem formowany jest w kulki. Przynoszony do ula w postaci obnóży pyłkowych w specjalnych koszyczkach na ostatniej parze odnóży. W ulu zrzucany jest specjalnymi kolcami do komórki na plastrze. W celu zakonserwowania pyłku dodawany jest miód ze śliną, całość ubijana głową, w wyniku czego zachodzi reakcja powodująca fermentację mlekową. Tak przygotowany pyłek od tej pory nazywany jest pierzgą, która będzie służyła w późniejszym czasie jako zapas białkowo-witaminowy.
Pszczoły żywią się wodą, nektarem oraz pyłkiem. Dzięki pyłkowi zaspokajają swoje potrzeby życiowe, otrzymując białko, witaminy oraz pozostałe niezbędne składniki. Konsumując pyłek, pszczoły są także zdolne do wytwarzania mleczka pszczelego, którym będą karmić swoje larwy oraz królową (matka przez całe swoje życie jest karmiona mleczkiem, dzięki czemu żyje najdłużej ze wszystkich pszczół w ulu, nawet do 6 lat).
Skład pyłku (przybliżony, różnice pochodzenia pyłku oraz źródła wyników badań):

22,4% białko ogólne;
6,9% lipidy całkowite;
32,9% węglowodany ogólne;
1,4% związki fenolowe;
0,1% inne związki pierścieniowe;
0,13% witaminy
1,3% biopierwiastki
19,9% błonnik

Właściwości biologiczne obnóży pyłkowych:
działanie antybiotyczne 
działanie przeciwutleniające 
działanie przeciwzapalne 
działanie hipolipemiczne 
wpływ na układ odpornościowy 
działanie immunosupresyjne 
działanie przeciwalergiczne 
działanie przeciwnowotworowe 
działanie na gruczoł krokowy 
działanie na tkankę wątrobową 
działanie antynocyceptywne (przeciwbólowe) 
działanie na ośrodkowy układ nerwowy 
działanie na układ moczowy 
działanie przeciwangiogenne 
działanie osłonowe dla płodu 
działanie odtruwające 
wpływ na układ krwiotwórczy 
inne właściwości farmakologiczne 
właściwości odżywcze 
Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność przy kontakcie z pyłkiem. 

Obnóża pyłkowe wykazują większą przyswajalność po wcześniejszym rozpuszczeniu w wodzie.
Przepisy na zastosowanie obnóży pyłkowych:
do przegotowanej i ostudzonej wody dodać 3 łyżeczki obnóży, pozostawić na 20 minut, wymieszać i wypić najlepiej przed jedzeniem. Stosować przez 3 tygodnie.
w przepisie jak wyżej do wody dodatkowo dodać łyżkę miodu. Rozrobioną wieczorem zawartość, po wymieszaniu spożyć następnego dnia rano przed jedzeniem.
obnóża wymieszać z miodem w proporcji od 1:1 do 1:4, spożywać wg własnego uznania: z wodą, na kanapce, bezpośrednio ze słoika,...
obnóża jako dodatek do sałatek
obnóża jako dodatek do jogurtu
obnóża jako dodatek do twarogu
Przechowywanie obnóży pyłkowych:
Po wysuszeniu pyłek należy przechowywać szczelnie zamknięty, w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności, w temperaturze do 5°C. Chronić przed słońcem oraz przegrzaniem. W warunkach magazynowych okres przechowywania prawidłowo wysuszonych oraz opakowanych obnóży wynosi 1 rok.
Dawkowanie obnóży pyłkowych:
Przeglądając materiały dotyczące spożywania pyłku widzimy dużą rozbieżność w jego dawkowaniu. Szukając dawek optymalnych nie natkniemy się na jednoznaczne wskazanie ich ilości. Niemniej w każdym z przepisów osiągamy korzystne efekty lecznicze. Odpowiedni okres leczenia pyłkiem wynosi 3-4 tygodnie, jednak tu także napotykamy na różnice zdań u autorów przepisów.
w przybliżeniu należy stwierdzić, że optymalna dawka obnóża dla osoby dorosłej wynosi dziennie 3 łyżeczki do herbaty, przez okres 3 tygodni
w przypadku dzieci i dorosłych powyższe dawki powinny być o połowę mniejsze
1 łyżeczka do herbaty = 6g obnóży pyłkowych
1 łyżka stołowa = 12g obnóży pyłkowych
Wysuszone obnóża pyłkowe pozostawione w otwartym opakowaniu chłoną wilgoć. W zależności od wilgotności w danym pomiesz