MAM DO SPRZEDANIA PYŁEK KWIATOWY
TEGOROCZNY 2014 r
W OPAKOWANIACH 0,25 KG,0,5 KG I 1 KG
NA TEJ AUKCJI CENA DOTYCZY 1 KG WYSUSZONEGO
PYŁKU JEST TEŻ ŚWIEŻY DOSTĘPNY ALE TYLKO
ODBIÓR OSOBISTY
A TERAZ TROCHE O PYŁKU
Pyłek kwiatowy - obnóża pyłkowe
Pyłek kwiatowy (obnóża pyłkowe) zbierany przez pszczoły z pylników kwiatów. Przy pomocy grzebyka, szczoteczki i szczypiec pyłkowych, pyłek zmieszany z miodem formowany jest w kulki. Przynoszony do ula w postaci obnóży pyłkowych w specjalnych koszyczkach na ostatniej parze odnóży. W ulu zrzucany jest specjalnymi kolcami do komórki na plastrze. W celu zakonserwowania pyłku dodawany jest miód ze śliną, całość ubijana głową, w wyniku czego zachodzi reakcja powodująca fermentację mlekową. Tak przygotowany pyłek od tej pory nazywany jest pierzgą, która będzie służyła w późniejszym czasie jako zapas białkowo-witaminowy.
Pszczoły żywią się wodą, nektarem oraz pyłkiem. Dzięki pyłkowi zaspokajają swoje potrzeby życiowe, otrzymując białko, witaminy oraz pozostałe niezbędne składniki. Konsumując pyłek, pszczoły są także zdolne do wytwarzania mleczka pszczelego, którym będą karmić swoje larwy oraz królową (matka przez całe swoje życie jest karmiona mleczkiem, dzięki czemu żyje najdłużej ze wszystkich pszczół w ulu, nawet do 6 lat).
Skład pyłku (przybliżony, różnice pochodzenia pyłku oraz źródła wyników badań):
22,4% białko ogólne;
6,9% lipidy całkowite;
32,9% węglowodany ogólne;
1,4% związki fenolowe;
0,1% inne związki pierścieniowe;
0,13% witaminy
1,3% biopierwiastki
19,9% błonnik
Właściwości biologiczne obnóży pyłkowych:
działanie antybiotyczne
działanie przeciwutleniające
działanie przeciwzapalne
działanie hipolipemiczne
wpływ na układ odpornościowy
działanie immunosupresyjne
działanie przeciwalergiczne
działanie przeciwnowotworowe
działanie na gruczoł krokowy
działanie na tkankę wątrobową
działanie antynocyceptywne (przeciwbólowe)
działanie na ośrodkowy układ nerwowy
działanie na układ moczowy
działanie przeciwangiogenne
działanie osłonowe dla płodu
działanie odtruwające
wpływ na układ krwiotwórczy
inne właściwości farmakologiczne
właściwości odżywcze
Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność przy kontakcie z pyłkiem.
Obnóża pyłkowe wykazują większą przyswajalność po wcześniejszym rozpuszczeniu w wodzie.
Przepisy na zastosowanie obnóży pyłkowych:
do przegotowanej i ostudzonej wody dodać 3 łyżeczki obnóży, pozostawić na 20 minut, wymieszać i wypić najlepiej przed jedzeniem. Stosować przez 3 tygodnie.
w przepisie jak wyżej do wody dodatkowo dodać łyżkę miodu. Rozrobioną wieczorem zawartość, po wymieszaniu spożyć następnego dnia rano przed jedzeniem.
obnóża wymieszać z miodem w proporcji od 1:1 do 1:4, spożywać wg własnego uznania: z wodą, na kanapce, bezpośrednio ze słoika,...
obnóża jako dodatek do sałatek
obnóża jako dodatek do jogurtu
obnóża jako dodatek do twarogu
Przechowywanie obnóży pyłkowych:
Po wysuszeniu pyłek należy przechowywać szczelnie zamknięty, w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania żywności, w temperaturze do 5°C. Chronić przed słońcem oraz przegrzaniem. W warunkach magazynowych okres przechowywania prawidłowo wysuszonych oraz opakowanych obnóży wynosi 1 rok.
Dawkowanie obnóży pyłkowych:
Przeglądając materiały dotyczące spożywania pyłku widzimy dużą rozbieżność w jego dawkowaniu. Szukając dawek optymalnych nie natkniemy się na jednoznaczne wskazanie ich ilości. Niemniej w każdym z przepisów osiągamy korzystne efekty lecznicze. Odpowiedni okres leczenia pyłkiem wynosi 3-4 tygodnie, jednak tu także napotykamy na różnice zdań u autorów przepisów.
w przybliżeniu należy stwierdzić, że optymalna dawka obnóża dla osoby dorosłej wynosi dziennie 3 łyżeczki do herbaty, przez okres 3 tygodni
w przypadku dzieci i dorosłych powyższe dawki powinny być o połowę mniejsze
1 łyżeczka do herbaty = 6g obnóży pyłkowych
1 łyżka stołowa = 12g obnóży pyłkowych
Wysuszone obnóża pyłkowe pozostawione w otwartym opakowaniu chłoną wilgoć. W zależności od wilgotności w danym pomiesz