Witam serdecznie ! Przedmiotem aukcji jest 0,5 kg czystego pyłku kwiatowego z tegorocznych zbiorów w najniższej cenie na allegro – 25,99 zł za opakowanie. Pyłek jest codziennie zbierany a następnie poddany suszeniu w temperaturze 40 stopni.
TuFotki.pl
Jako jedyni na rynku segregujemy pyłek ze względu na jego pochodzenie. Wywozimy nasze pszczoły na różne pożytki, stąd też mamy możliwość sprzedawania pyłku: gryczanego- pomarańczowego, niebieskiego- faceliowego, wielokwiatowego- kolorowego, rzepakowego- żółtego oraz czarnego- makowego. Możesz poznać walory smakowe oraz lecznicze każdego z rodzajów pyłku i wybrać ten który najbardziej Ci odpowiada.
Dołączam cenne informacje oraz przydatne przepisy.
*Zamawiając na naszych aukcjach otrzymasz również ulotki informacyjne na temat każdego z prezentowanych produktów.
* Pasieka jest pod stałym nadzorem weterynaryjnym.
*Wszystkie produkty są najwyższej jakości kontrolowanej przez firmę Apipol Kraków w instytucie badawczym.
Zachęcam do obejrzenia strony „o mnie”.
Koszty Przesyłki:
PYŁEK PSZCZELI:
-pojemność 250g
przesyłka listowa ekonomiczna 6 zł
przesyłka listowa priorytetowa 8 zł
czas wysyłki 2 dni
* ceny do 500g,
od[zasłonięte]500-15g - 7 zł ekonomiczna i 8 zł priorytet
-pojemność 0,5 kg
przesyłka listowa ekonomiczna 9,5zł
przesyłka listowa priorytetowa 11 zł
*ceny do 1 kg
od 1,5-5kg - 13 zł ekonomiczna i 15 zł priorytet
-pojemność 1 kg
paczka pocztowa ekonomiczna 11 zł
paczka pocztowa priorytetowa 13 zł
*ceny do 2 kg
od 2-5kg - 13 zł ekonomiczna i 15 priorytetowa
od 5-10 kg - 18 zł ekonomiczna i 21 zł priorytet
Cennik wg Poczty Polskiej
Pyłek jest najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Zawiera białka, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole, flawonoidy, karotenoidy, nukleoproteidy, witaminy i sole mineralne.
W pyłku obecne są aminokwasy endo- i egzogenne. Szczególne znaczenie ma aminokwas egzogenny arginina. Jak wykazały badania, arginina zawarta w pyłku zwiększa produkcję tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń i działa w ten sposób rozkurczowo na tętnice wieńcowe podobnie jak nitrogliceryna. Arginina zapobiega zlepianiu się erytrocytów.
Z cukrów 15-18% stanowią polisacharydy, a więc skrobia i celuloza oraz mono- i disacharydy tj. glukoza, arabinoza i ksyloza.
Z witamin w pyłku znajduje się ß-karoten i jest jej aż 20 razy więcej niż w marchwi, witamina A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, C, PP, kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, inozytol a także kwercetyna, która jest przeciwutleniaczem obniżającym poziom cholesterolu w organizmie, działa przeciwmiażdżycowo.
Wśród związków mineralnych w pyłku jest około 40 biopierwiastków. Jeden z nich –magnez – uczynnia proces fotosyntezy chlorofilu i działa przeciwmiażdżycowo i uodparniająco. W pyłku występuje też potas, fosfor, wapń, żelazo, kobalt, jod, mangan, krzem, siarka, cynk, miedź, sód oraz 24 pierwiastki śladowe.
Selen, mangan i cynk warunkują prawidłowe działanie układu odpornościowego.Żelazo, miedź, kobalt i mangan spełniają ważną rolę w zapobieganiu niedokrwistości, a cynk zapobiega chorobom włosów i reguluje czas działania insuliny. W obecności cynku i wapnia interferon wykazuje działanie przeciwwirusowe.
W pyłku obecne są też fitosterole, kwasy organiczne oraz enzymy, a także olejki eteryczne, hormony i kwasy fenolowe.
Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku pszczelego Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
· wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
· reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
· wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
· działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
· pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
· ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,
Antydepresyjne. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
· zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
· wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
· wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
· zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,
Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
· stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
· pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga ograniczanie miażdżycy,
· wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
· wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
· jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
· w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
· wspomaga leczenie silnych zaparć.
· przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
· wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.
Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie ½ godz. przed jedzeniem. Zaleca się rozmieszać pyłek z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.
Dawki dzienne:
Pyłek, obnóża. Do ½ szklanki letniej wody, mleka wsypać łyżkię obnóży pyłkowych i pozostawić na kilka godzin. Następnie lekko podgrzać, dosłodzić miodem do smaku. Spożywać na czczo rano i wieczorem. Zalecana długość kuracji 1-2 miesiące.
Pyłek pszczeli w kosmetyce
Kupując na naszych aukcjach możesz być pewien, że otrzymasz towar najwyższej jakości. Próbki każdego z produktów wysyłane są do kontroli pod względem zawartych w nich pyłków do Krakowskiej firmy Apipol, z którą od lat współpracujemy wraz Wągrowieckim kołem pszczelarskim. Pasieki jak i pracownia jest pod stałym nadzorem weterynaryjnym oraz Sanepidu.
Jesteśmy pszczelarzami z długoletnim stażem i tradycjami, a wiedza i pasja przekazywana jest u nas z pokolenia na pokolenie. Rodzinnie możemy poszczycić się liczba ponad 700 uli. Dysponujemy nowoczesną pracownią, wyposażoną w zmechanizowane systemy pozyskiwania dóbr pszczelich i ciągle się rozwijamy. Pasieki znajdują się w obrębie Wągrowca na terenie Wielkopolski. Dbamy o nasze rodziny pszczele poszerzając swoją wiedzę na ich temat na różnorodnych zebraniach, konferencjach i zjazdach pszczelarzy z całego świata, np. na „Ogólnopolskich Dniach Pszczelarza” organizowanych corocznie w innym regionie Polski, szkoleniach w Sielinku czy Przysieku, a także na wyjazdach zagranicznych gdzie dzielimy się nowinkami i doświadczeniem. Posiadamy także niezliczoną już ilość certyfikatów i zasług w tej dziedzinie.
Wywozimy nasze pszczoły na pożytki w całej Polsce, między innymi na Warmię i Mazury skąd pozyskujemy miód gryczany, na tereny woj. Świętokrzyskiego po miód spadziowy, czy Pomorskie na wrzos czy facelie, dzięki czemu pod koniec sezonu dysponujemy szeroką gamą produktów.
Gorąco polecamy produkty pszczele naturalnego pochodzenia ze względu na ich walory smakowe jak i zdrowotne.