Oliwa z oliwek Extra Virgen La Chinata to sok wyciśnięty z oliwek zebranych z pól znajdujących się w regionie Sierra de Gata położonym na północnym zachodzie prowincji Cáceres. Z tych okolic zbieramy tylko takie owoce, które posiadają fundamentalne dla nas cechy wymagane do otrzymania wysokiej klasy produktu Extra Virgen. Oliwki powinny być przede wszystkim w optymalnym stopniu dojrzałości, zdrowe, czyste, bez widocznych defektów zewnętrznych.
Tylko dzięki takiemu systemowi selekcji, możemy zagwarantować naszym klientom oliwę z oliwek, której jakości jesteśmy całkowicie pewni.
Oliwa z oliwek Extra Virgen La Chinata charakteryzuje się przede wszystkim czterema czynnikami:
• Intensywnym żółtym kolorem z odrobiną zieleni.
• Smakiem słodkim i zrównoważonym, bez goryczy i ostrości charakterystycznych dla oliw pochodzących z południa Hiszpanii; ten przyjemny smak Oliwy powoduje, że degustacja jej jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.
• Intensywnym aromatem dojrzałych owoców.
• Najwyższą zawartością kwasów tłuszczowych, co potwierdzają badania. Fakt ten powoduje, że są to jedne z najdoskonalszych oliw produkowanych w całej Hiszpanii.
Powinniśmy pamiętać, że w okręgu La Sierra de Gata większa część zbiorów przeznaczona jest do bezpośredniej konsumpcji. Słynne oliwki „Manzanilla Cacerena” jako oliwki stołowe cieszą się zasłużoną sławą w całej Hiszpanii. Są bardzo cenione ze względu na swoją teksturę i smak sprawiające nie lada przyjemność dla podniebienia. Oliwę otrzymujemy z najmniejszych owoców, które ze względu na swój rozmiar nie mogą być przeznaczone do konsumpcji bezpośredniej. W związku z tym logiczne jest, że Oliwa z oliwek Extra Virgen wyciśnięta z tychże owoców zachowuje wszystkie swoje najbardziej charakterystyczne cechy.
Puszka to dobre rozwiązanie dla osób poszukujących odpornych opakowań, które zapewnią świetną ochronę właściwości oliwy z oliwek. Puszki dostępne są w różnych pojemnościach: 125 i 500 ml oraz 1, 3, i 5 litrów.