Składniki: kasztany, woda. Zastosowanie: Produkt do zmieszania z mlekiem, śmietaną, bulionem.Podawany z mięsem, lub wykorzystywany przy deserach.
Pomysł na wykorzystanie: Opróżnić puszkę puree do garnka, rozrobić z wodą, bulionem lub mlekiem aż do otrzymania żądanej konsystencji. Podgrzewać na wolnym ogniu. Można doprawić solą, pieprzem, masłem.Puree kasztanowe jest wyśmienite jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i kiełbasek.
Zgodnie z dietą grupy krwi kasztany jadalne są:
» korzystne dla grupy: AB,» neutralne dla grup: A, B,
Kasztany mają dobroczynny wpływ na nasz układ immunologiczny - wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom.
Tradycyjna chińska medycyna uważa kasztany jadalne za jedno z najważniejszych źródeł ożywczej energii. Z powodu swego kształtu nazywane są "owocami nerek", i rzeczywiście odbudowują energię nerek w najbardziej skuteczny sposób. Według chińskiego podejścia nerki są głównym źródłem energii dla ciała. Jeśli nerki pracują w sposób niewystarczający, osłabiają się też ścięgna i kości. Właśnie dlatego jadalne kasztany spożywa się w celu wzmocnienia kości i stawów, jak również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji.