Zastosowanie:
- Oczyszcza organizm. Pure Yucca dokładnie oczyszcza kosmki jelitowe, regeneruje błonę śluzową jelit, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i trzustki, zwiększa wchłanianie składników odżywczych,
- Wspomaga wchłanianie wartości odżywczych,
- Reguluje trawienie, niweluje uciążliwe zaparcia,
- Leczy zapalenia stawów dzięki steroidom, zapobiega porannym sztywnością stawów ,
- Polecana osobom chorym na jelito grube i wszelkiego typu problemy z jelitami,
- Zawiera enzymy, witaminy, sole mineralne oraz inne roślinne składniki odżywcze
Jest błogosławieństwem przede wszystkim dla osób cierpiących na choroby jelita grubego (np. polipy, choroba Crohna) lub dolegliwości reumatyczne. Indianie południowoamerykańscy nieprzypadkowo stosowali głodówkę w leczeniu sztywności stawów, pozwalając chorym na spożywanie tylko kilku roślin - m.in. właśnie jukki, która
zaspokajała zapotrzebowanie organizmu na enzymy, witaminy, sole mineralne oraz inne roślinne składniki odżywcze, równocześnie wspomagając odtruwanie organizmu.
Pozyskane z jukki saponiny, działając jak naturalne sterydy, są ostatnio coraz częściej stosowane z dobrym skutkiem w przypadku zapalenia stawów.
Trwająca kilka tygodni kuracja jukką odmładza organizm, przywraca równowagę psychofizyczną, obniża poziom cholesterolu we krwi i łagodzi skutki stresów. Zapewnia dobry ogólny stan zdrowia i zwiększa odporność organizmu, dając tym samym większą ochronę przed chorobami.
Jukka to roślina bardzo wytrzymała na niekorzystne warunki atmosferyczne, takie jak gwałtowne burze, długotrwałe susze, zimne wiatry, palące słońce – nie szkodzą jej.
Najbardziej cenioną właściwością jukki jest jej zdolność odtruwania organizmu. Dlatego znajduje zastosowanie głównie w leczeniu chorób powstałych ze złej przemiany materii – jak nieżyt i polipy jelita grubego, choroba Cohna oraz dolegliwości reumatyczne, m.in. artretyzm czy dna moczanowa.
Wyciąg z jukki zawiera enzymy, saponiny, chlorofil, antyoksydanty i wiele innych substancji czynnych. Jego działanie jest wielokierunkowe – m.in. wspomaga wchłanianie substancji odżywczych niezbędnych organizmowi, polepsza trawienie i reguluje procesy wydalnicze. Tę wspaniałą roślinę leczniczą cenią sobie zwłaszcza osoby cierpiące na chroniczne choroby jelita grubego.

Natomiast saponiny pozyskane z jukki są skutecznym lekiem w zapaleniu stawów. Te naturalne substancje działają jak sterydy, ale w przeciwieństwie do nich nie wywołują żadnych skutków ubocznych, jeżeli są właściwie dawkowane. Kuracja jukką trwająca kilka tygodni nie tylko odtruwa, ale także odmładza organizm. Zwiększa odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia samopoczucie psychiczne.
Obecnie wyciągi z juki stosowane są w leczeniu zapaleń kostno – stawowych, oraz postępującego gośćca stawowego, Zawarte substancje w tej roślinie hamują wydzielanie toksycznych związków w przewodzie pokarmowym powodujących uszkodzenia komórek chrzęstnych. Badania wykazują, że ekstrakt z juki hamuje wzrost nowotworowych komórek czerniaka. Saponiny juki tworzą trwałe nierozpuszczalne kompleksy z cholesterolem, powoduje to nie tylko obniżenie przyswajalności cholesterolu w przewodzie pokarmowym, ale mają też wpływ na pierwotniaki występujące w jelitach. Stwierdzono, że biegunki towarzyszące zakażeniom Giardia lamblia mogą być istotnie ograniczone po zastosowaniu wyciągu z juki.