Cichy zabójca tłuszczu!! Walcz z otyłością!! Zacznij od zaraz!Czerwona herbata Pu erh (Camellia sinensis) W Polsce zaliczana do herbat czerwonych (w Chinach zaś do "czarnych", gdyż Chińczycy dzielą herbaty wg koloru suszu, a nie naparu, jak Europejczycy). Uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat!!! Ojczyzną Pu-erh jest region Pu'er w prowincji Junnan na południu Chin. Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Ma ona smak bardziej gorzki niż czarna, przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej aromaty, aby go złagodzić - najczęściej cytrynowy. Czerwoną herbatę pija się zwłaszcza w krajach wschodniej Azji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest pu-erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Niektórzy Amerykanie nazywają pu-erh "mordercą tłuszczu". Badania prowadzone we Francji dowodzą, że 88% pacjentów pijących regularnie herbatę w ciągu miesiąca straciło od 3 do 10 kg. Utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania.
SKŁAD:Substancje aktywne:garbniki katechinowe (katechina, kwas galusowy), flawonoidy (kemferol, astragalina, kwercetyna i rutyna), aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen), witamina E, alkaloidy purynowe (kofeina, teofilina, teobromina), zasady purynowe (adenina, ksantyna) DZIAŁANIE: Antyoksydanty spowolniają procesy starzenia i zwalczają wolne rodniki, które mogą powodować choroby takie jak rak. Istnieje istotna korelacja między piciem herbaty i śmiertelnością u chorych na raka jajnika ( udokumentowane badanie Zhang et al 2004 r.).Pacjenci którzy spożywali 3 kubki Pu erh codziennie mieli o wiele wyższy wskaźnik przeżycia niż ci, którzy nie pili herbatę. Pu erh naturalnie zwiększa efekt termogeniczny co oznacza zwiększenie metabolizmu, powodując zwiększenie spalania kalorii. Pu erh doskonale przeciwdziała próchnicy. Udokumentowano również , że Pu erh obniża stężenie złego cholesterolu LDL i zwiększa frakcję dobrego HDL. ZASTOSOWANIE: - wspomaga pracę wątroby - skutecznie walczy z nadwagą - obniża poziom cholesterolu - pobudza procesy trawienne - zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników - łagodzi skutki spożycia alkoholu - wzmacnia organizm - zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach - pobudza mikrokrążenie - poprawia pamięć - obniża ciśnienie - uspokaja DAWKOWANIE: 1 - 2 szklanki dziennie, maksymalnie 3 szklanki na dzień. INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE:Picie więcej powyżej 3 kubków dziennie sprzyja efektom ubocznym.Niszczone zostaje szkliwo zębów, również przez fluorki niszczone są nasze kości. Herbata zawiera dużą zawartość chininy, co źle wpływa na płód dziecka. Tak więc kobiety w ciąży powinny unikać picia zbyt dużej ilości herbaty, gdyż może to uszkodzić słuch dziecka. Czerwona pu erh w spożywanych ilościach ponad 4 kubków dziennie może przyczynić się do powstania anemii. Szczególną ostrożność na skutki uboczne czerwonej herbaty powinni wykazać ludzie cierpiący na nerwowość, czy bezsenność. Ludzie z wrzodami żołądka nie powinni spożywać zielonej herbaty, ponieważ pobudza ona jego pracę i zwiększa wytwarzanie soków trawiennych. Doktor Ch. Yang ustalił, iż spożywanie większej ilości niż 5 kubków herbaty może doprowadzić do nieprawidłowego działania wątroby i nerek. Również ustalił, że może doprowadzić do stresu oksydacyjnego. Pu erh zawiera kofeinę!
|