Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest herbata czerwona
Pu-Erh Grejfrutowy - 50.
SKŁAD:
- Herbata Pu-Erh,
- kawałki cytryny,
- skórki pomarańczy,
- kwiatki bławatka i hibiskusa,
- kwiatki prawoślazu lekarskiego,
- aromat.
Kwiatki chabra (bławatka) mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwkrwotoczne, przeciwalergiczne i żółciopędne. Zawierają wit. C i sole mineralne, głównie mangan i potas. Picie naparu z kwiatków chabra działa moczopędnie oraz łagodzi stany zapalne. Chaber znajduje zastosowanie przede wszystkim w chorobach układu moczowego, takich jak: infekcje dróg moczowych, kamica nerkowa, zapalenie miedniczek nerkowych, zapalenie pęcherza. Zalecany jest także przy niestrawności oraz lekkich schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego.
Prawoślaz lekarski stanowi bogate źródło śluzów roślinnych, które działają osłaniająco, powlekająco i przeciwzapalnie. Wodne wyciągi z korzenia prawoślazu stosowane są jako środek przeciwkaszlowy i osłaniający w stanach zapalnych gardła, krtani i przewodu pokarmowego.
Sposób zaparzania:
Aby herbata oddała wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ją klasycznie. Na jedną filiżankę używamy niepełną
łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy białym wrzątkiem (ok. 96°C) i zostawiamy na 3-5 minut, w zależności od osobistych upodobań.
Możliwe jest dwu - lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu 75 stopni.
Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną.
C
zerwona herbata Pu-Erh (czytaj: pu-er)
jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Pochodzi z prowincji Yunnan. Poddawana jest procesowi podwójnej fermentacji
aby wyzwolić enzymy i mikroelementy, które zapoczątkowują dojrzewanie herbaty. Dzięki temu zyskuje specyficzny, ziemisty
smak i cenne, zdrowotne właściwości. Słynie ze swego leczniczego oddziaływania przede wszystkim na układ trawienny i ogólnie
cały metabolizm. Dodatkowo, Pu-Erh jest jedną z niewielu herbat, które celowo poddaje się procesowi starzenia - im starsza,
tym lepsza, droższa i bardziej pożądana (jej liście leżakują w jaskiniach nawet 50 lat). Herbata Pu Erh jest też tradycyjnie prasowana.
Właściwości:
- wspomaga pracę wątroby - skutecznie walczy z nadwagą;
- obniża poziom cholesterolu;
- oczyszcza organizm z toksyn;
- pobudza procesy trawienne;
- zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków;
- zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników;
- łagodzi skutki spożycia alkoholu;
- wzmacnia organizm.
S
pecjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje nasze ciało, przepędzi zły humor.
W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, Pu-Erh pijemy po jedzeniu. NIE NALEŻY herbaty
słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
|