Pu-Erh jest jednym z najstarszych gatunków herbat znanych na całym świecie. Odpowiednio przygotowany napar posiada czerwonobrązową barwę i nabiera charakterystycznego smaku i aromatu. Ten wyjątkowy posmak można porównać do korzennoziemistego smaku. Zanim ta herbata trafi do naszego domu mija kilka lat.
Sposób przygotowania:
Czerwoną herbatę można parzyć na dwa sposoby. Pierwsza z nich polega na zalaniu suszu wrzątkiem około 96 stopni Celsjusza. Ilość suszu to łyżeczka na iliżankę lub dwie łyżeczki na szklankę. Po zaparzeniu herbaty możemy wypić napar.
Druga z metod pozwala przygotować napar bardziej delikatny o innym smaku oraz intensywności. Zalewamy susz przestudzonym wrzątkiem oraz odlewamy napar, a następnie zalewamy ponownie i parzymy nie dłużej niż 5 do 7 minut.
Herbata czerwona jest znana głównie z odchudzających właściwości. Ta herbata nie tylko obniża poziom tłuszczu w organiźmie i wspomaga trawienie, ale takż pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Składniki zawarte w tej herbacie pomagaja także w usuwaniu z organizmu alkoholu. Regularne spożywanie czerwonej herbaty poprawia nastrój. Psychologowie twierdzą, iż ta herbata posiada działanie antydepresyjne.
|