Herbata czerwona (Pu-Erh)
Herbata PU-ERH uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat. Z jej dobrodziejstw mógł korzystać jedynie cesarz. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. Herbata Pu-Erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają w grotach przez ponad 50 lat.
Herbata ma specyficzny, mocny ziemisty smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku.
Sposób parzenia
¨ Do czajniczka należy wsypać niepełną łyżeczkę liści lub jedną kostkę herbaty Pu-Erh na jedną filiżankę.
¨ Herbatę należy zalać wrzątkiem i zostawić na 3-5 minut, pamiętając o wcześniejszym podgrzaniu filiżanek.
¨ Dobrej jakości liście można zalewać do trzech razy, bez utraty intensywnego aromatu i smaku.
¨ Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków.
¨ Pamiętać należy, że cukier może zneutralizować niektóre lecznicze właściwości, dlatego też nie poleca się słodzenia herbaty Pu-Erh.
¨ Specjaliści zalecają picie 3-5 filiżanek czerwonej herbaty dziennie.
Właściwości
· Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu)
· Obniża poziom cholesterolu
· Pomaga w koncentracji
· Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe
· Hamuje zmiany miażdżycowe
· Poprawia pamięć
· Reguluje przemiany materii
· Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją
· Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy
· Przyspiesza trawienie alkoholu
· Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję
· Reguluje działanie układu pokarmowego
· Ma właściwości moczopędne
· Obniża ciśnienie
· Wzmacnia organizm.
Źródło: http://www.herbaciarnia.pl, http://www.naturaherbaty.pl