Opis
Warszawa 2012, wyd. 1, format 170 x 240, objętość 328 str., oprawa
miękka
Niniejsza monografia-poradnik wspiera dążenia do
zachowania różnorodności żywnościowych surowców zbożowych oraz upowszechniania
metod ich produkcji. Jest ona poradnikiem skierowanym przede wszystkim do
producentów ziarna pszenicy zwyczajnej, orkiszowej i twardej, a pośrednio do
wytwórców środków do uprawy, użytkowników ziarna technologicznego oraz różnych
rodzajów mąk i przetworów pszennych.
Spis treści
CZĘŚĆ I. PRODUKCJA ZIARNA
1. Pszenica na świecie i w Polsce
(prof. Wojciech Budzyński)
1.1. Charakterystyka światowego i polskiego rynku
ziarna
1.2. Potrzeba zwiększania różnorodności taksonów pszenicy
konsumpcyjnej
Literatura
2. Pszenica zwyczajna (prof. W.
Budzyński)
2.1. Charakterystyka biologiczna
2.2. Wymagania
siedliskowe
2.3. Zasady oceny oraz charakterystyka i identyfikacja odmian,
główne kierunki hodowli pszenic
(mgr Józef Zych, mgr Andrzej
Najewski)
2.3.1. Krajowy rejestr
2.3.2. Odrębność, wyrównanie, trwałość
(OWT)
2.3.3. Badanie wartości gospodarczej odmian (WGO)
2.4.
Agrotechniczne czynniki plonotwórcze
2.4.1. Wybór przedplonu, uprawa
roli
2.4.2. Siew
2.4.3. Zasady nawożenia
2.5. Agrotechniczne czynniki
plonochronne
2.5.1. Regulacja zachwaszczenia (mgr Adam Paradowski)
2.5.2.
Ochrona pszenicy zwyczajnej przed sprawcami chorób (prof. Marek
Korbas)
2.5.3. Zmniejszanie populacji szkodników (prof. M.
Mrówczyński)
2.5.4. Zapobieganie wyleganiu i desykacja łanu (mgr Adam
Paradowski)
2.5.5. Zbiór (prof. W. Budzyński)
2.6. Efektywność nakładów na
produkcję pszenicy (prof. W. Budzyński)
Literatura
3. Pszenica orkisz
(prof. Hanna Sulewska)
3.1. Pochodzenie i biologiczna charakterystyka
3.2.
Znaczenie gospodarcze
3.3. Wymagania siedliskowe
3.4. Główne kierunki
hodowli oraz charakterystyka odmian pszenicy orkisz (mgr J. Zych, mgr
A.
Najewski)
3.5. Agrotechniczne czynniki plonotwórcze
3.5.1. Wybór
przedplonu, uprawa roli
3.5.2. Siew
3.5.3. Zasady nawożenia
3.6.
Agrotechniczne czynniki plonochronne
3.6.1. Pielęgnacja (Adam Paradowski,
Marek Korbas)
3.6.2. Zwalczanie szkodników (Marek Mrówczyński)
3.6.3.
Zbiór i przechowywanie kłosków
3.7. Specyfika ekologicznej produkcji ziarna
pszenicy orkisz
Literatura
4. Pszenica twarda (dr hab. prof. UP Barbara
Chrzanowska-Drożdż)
4.1. Pochodzenie i biologiczna charakterystyka
4.2.
Znaczenie gospodarcze
4.3. Wymagania siedliskowe
4.4. Główne kierunki
hodowli oraz charakterystyka odmian pszenicy twardej (mgr J. Zych. mgr
A.
Najewski)
4.5. Agrotechniczne czynniki plonotwórcze
4.5.1. Wybór
przedplonu i uprawa roli
4.5.2. Siew
4.5.3. Zasady nawożenia
4.6.
Agrotechniczne czynniki plonochronne
4.6.1. Regulacja zachwaszczenia (A.
Paradowski)
4.6.2. Ochrona przed chorobami i szkodnikami
4.6.3. Regulatory
wzrostu
4.6.4. Desykacja
4.6.5. Zbiór
Literatura
5. Produkcja
materiału siewnego pszenicy (prof. Wiesław Koziara)
5.1. Specyfika
agrotechniczna
5.2. Ocena, kwalifikacja i postępowanie z materiałem
siewnym
Literatura
CZĘŚĆ II. ZASTOSOWANIE ZIARNA
6. Konsumpcyjne ziarno
pszenicy w obrocie i przetwórstwie (mgr Jadwiga Rothkaehl)
6.1. Organizacja
skupu ziarna, skupowe kryteria oceny surowca
6.1.1. Wyróżniki wartości
technologicznej ziarna
6.2. Rynek mąki pszennej i innych produktów pszennych
oraz ich wykorzystanie
Literatura
7. Wykorzystanie ziarna pszenicy i
produktów jego przerobu w żywieniu zwierząt (dr hab. prof.
UWM Krzysztof
Lipiński)
7.1. Skład i wartość pokarmowa pasz z pszenicy
7.2. Pasze z
pszenicy w żywieniu drobiu
7.3. Pasze z pszenicy w żywieniu świń
7.4.
Pasze z pszenicy w żywieniu przeżuwaczy i koni
Literatura
CZĘŚĆ III.
BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE ZIARNA
8. Bezpieczeństwo zdrowotne ziarna pszenicy
(dr hab. prof. UWM Danuta Packa)
8.1. Metale ciężkie
8.2. Pozostałości
pestycydów
8.3. Ksenobiotyki pochodzenia antropogenicznego
8.4.
Pierwiastki promieniotwórcze
8.5. Mikotoksyny
8.5.1. Aflatoksyny i
ochratoksyny
8.5.2. Fusariotoksyny
8.5.3. Ograniczenie występowania toksyn
Fusarium w ziarnie pszenic i produktach jej przerobu
Literatura
CZĘŚĆ IV.
ZAŁĄCZNIKI
Załącznik 1. Klucz do określania faz rozwojowych pszenicy wg
BBCH
Załącznik 2. Kod i opis faz oraz stadiów rozwojowych pszenicy wg
BBCH
Załącznik 3. Wykaz nawozów mineralnych przydatnych w nawożeniu
pszenicy
Załącznik 4. Wykaz nawozów dolistnych przydatnych w nawożeniu
pszenicy
Załącznik 5. Wykaz aktywatorów przydatnych w uprawie
pszenicy
Załącznik 6. Możliwości mieszania środków ochrony roślin i
nawozów
Załącznik 7. Substancje aktywne herbicydów zalecanych w
pszenicy
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt
zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.