Produkt Rolnictwa Ekologicznego
Produkt certyfikowany przez AGRO BIO TEST
Nr certyfikatu: PL-EKO-07-13926
Rolnictwo spoza UE
Młoda 7-dniowa trawa z pszenicy w proszku BIO.
Zawartość: 100% źdźbła młodej pszenicy z uprawy ekologicznej
Organiczna młoda pszenica
Certyfikat Organiczny UK5
Trawa pszenicy to młoda pszenica (Triticum aestivum- pszenica zwyczajna), zebrana tuż po wykiełkowaniu. Wyciska się z niej sok lub suszy i mieli na mąkę, którą mogą spożywać ludzie. Ludzie zaczęli spożywać taką pszenicę w latach 30 XX wieku. W tamtym okresie Charles F Schnabel próbował spopularyzować ta roślinę. Następnie w latach 40 Ann Wigmore wniosła swój wkład w dalszą popularyzację młodej pszenicy. Wigmore napisała nawet kilka książek na ten temat, gdyż wierzyła, że ta roślina wspomaga jej leczenie raka.
Około 70% zawartości to chlorofil. Chlorofil jest podstawą wszelkiego życia roślinnego i prawdopodobnie jest składnikiem odżywczym najbardziej wspierającym zdrowie. Dowiedziono naukowo, że chlorofil zatrzymuje wzrost i rozwój złych bakterii.
Młoda trawa pszenicy zawiera również 20 aminokwasów, kilkaset różnych enzymów, które nie występują w innych pokarmach, 90 ze 102 istniejących minerałów, witaminy i inne, ważne składniki odżywcze. Jest doskonałym suplementem diety dla osób na diecie, dla sportowców oraz ludzi, którzy pragną podtrzymać sprawność swojego układu odpornościowego.
Przeciętna spożywana przez konsumentów dawka to 3,5 grama trawy pszenicy (mąka lub tabletki). Niektórzy spożywają też świeżo wyciśnięte 30 ml raz dziennie lub częściej, 2-4 uncji aptekarskich zażywanych 1-3 razy dziennie na pusty żołądek i przed posiłkiem, dla większych korzyści terapeutycznych. Do odtrucia organizmu, niektórzy decydują się na zwiększenie spożycia do 3-4 razy dziennie. Należy zauważyć, ze osoby stosujące ubogą dietę mogą cierpieć z powodu nudności przy dużych dawkach pszenicy. W uprawach na zewnątrz, pszenicę zbiera się przez kilka w roku z roślin uprawianych w rolniczych regionach specjalizujących się w uprawie zbóż na chleb w Kanadzie i USA. Ozima pszenica wymaga ponad 200 dni powolnego wzrostu w niskich temperaturach, aby uzyskać szczytową zawartość składników odżywczych. Pod tak długim wzroście roślina osiąga zaledwie 7-10 cali wysokości.
|