Witam na mojej aukcji!
Jej przedmiotem jest mieszanka 1:1 EKSTRUDOWANEJ PSZENICY I JĘCZMIENIA, mielona,
pakowana po 20 kg w cenie 30 zł t.j. 1,50 zł / kg
Proces ekstruzji - obróbka hydro-baro-termiczna, powodująca istotne zmiany fizykochemiczne. Zastosowana temperatura dezaktywuje enzymy, usuwane są znaczne ilości substancji antyżywieniowych, ale jest na tyle niska, że nie wpływa na degradację aminokwasów. Krótkotrwałe (30-40s) poddanie procesowi ekstruzji w wysokiej temperaturze 130-160C z kondycjonowaniem parą wodną, przyczynia się do większej przyswajalności składników pokarmowych i lepszego wykorzystania białka.
Proces ekstruzji nie tylko wpływa korzystnie na wartość odżywczą i strawność produktów, ale także ułatwia ich przechowywanie, gdyż można uzyskać nawet do 50% utraty wilgotności z surowca. W procesie ekstruzji mamy do czynienia z dwoma działającymi tuż po sobie procesami:
Zapraszam do zakupu.