super pomysł na prezent
zestaw dziewięciu wspaniałych książek na temat pszczelarstwa oraz użycia miodów w gospodarstwie domowym:
"Fenomen pszczół miodnych" to niezwykła książka o zwyczajnych pszczołach. Nie jest to podręcznik o gospodarce pasiecznej. Jest to wyjątkowa książka, dlatego że wszelkie dotychczasowe podręczniki, opisując biologię pszczół, w treści odpowiadają przede wszystkim na pytania: jak? gdzie? Ta natomiast odpowiada głównie na pytanie - dlaczego? Autor nie pisze np. o tym, że komórki w plastrach mają kształt sześciokątny, ale o tym, dlaczego i w jakim celu mają właśnie taki kształt. J. Tautz fantastyczne hipotezy, chociażby tę, że organizm rodziny pszczelej jest superorganizmem w istocie takim samym jak organizm ssaka. Następnie to udowadnia. Rozmaite zjawiska z biologii pszczół i rodziny pszczelej wyjaśnia na podstawie wiadomości z różnych dziedzin nauki i techniki. Szeroko omawia stosunki pomiędzy pszczołami a kwiatami - ich współzależność, wzajemne współdziałanie, szukanie kwiatów przez pszczoły, itp. Książka zainteresuje wielu rozmaitych czytelników, nie tylko pszczelarzy. Prof. dr hab. J. Woyke Autor w sposób fascynujący oprowadza Czytelnika po świecie pszczół, nie unikając przy tym licznych analogii do życia ssaków i... człowieka. Co więcej, książka wręcz umożliwia przeniknięcie do tego niezwykłego świata, który poznajemy w różnych aspektach, odkrywając za każdym razem sedno sprawy. Autor opisuje superorganizm pszczeli jako całość. Zwraca przy tym uwagę na pozorne łamanie praw ewolucji przez pszczoły miodne, co pozwoliło im na przetrwanie nawet w skrajnie niekorzystnych warunkach. Czerpiąc z psychologii i filozofii uczynił książkę jeszcze ciekawszą. Odnajdziemy tu nowe poglądy, przeplatane z dotychczasową wiedzą o pszczołach, jak również... wyjaśnienie wielu tajemnic. Autora "Fenomenu..." interesuje nie tylko zachowanie pszczół, lecz również jego przyczyny. W niezwykle dociekliwy sposób przekazuje wiedzę, dostępną dotychczas tylko dla wybranych. Czytając tę pozycję dowiemy się, jakimi predyspozycjami są obdarzone pszczoły miodne, co mają wspólnego ze ssakami i dlaczego są tak niezwykłe i potrzebne ludzkości. Warto również zwrócić uwagę na unikalne zdjęcia, które tworzą integralną treść książki. Przyjemność czytania i łatwy odbiór książki jest również zasługą świetnego tłumaczenia.
Pszczoły moje hobby Chcesz poznać smak prawdziwego miodu? Interesuje Cię niezwykłe społeczeństwo pszczół? Myślisz o własnej pasiece? W każdym razie potrzebujesz tej książki! Dzięki niej poznasz: życie rodziny pszczelej; prace pszczelarza w ciągu całego roku; pożytki pszczele, czyli skąd bierze się miód; produkty pszczele: miód, pyłek, wosk i ich niezwykłe właściwości; choroby i szkodniki rodzin pszczelich. Niezbędna wiedza w atrakcyjnej formie! Autorka jest doświadczoną hodowczynią pszczół. Prowadzi gospodarstwo biodynamiczne, w którym opracowuje nowe metody ich chowu. Skorzystaj z jej porad!
M. Lipiński
Książka ta, będąca od lat biblią dla ogromnej rzeszy pszczelarzy, jest zbiorem wiedzy dotyczącej botaniki pszczelarskiej, pożytków pszczelich, miododajności roślin i ich zapylania. Omówione zostały w niej trzy zasadnicze tematy: zapylanie roślin, ich miododajność i powiększanie pożytków pszczelich. Obecne, IV wydanie tej publikacji uwzględnia najbardziej aktualne dane dotyczące wydajności miodowej roślin. Ponadto zostało ono wzbogacone o gatunki roślin, które do niedawna były u nas nieznane, a obecnie są szeroko reklamowane jako atrakcyjne rośliny pożytkowe.
Życie pszczół miodnych i struktura ich królestwa to jedne z najbardziej fascynujących zjawisk natury. O tym fenomenie opowiada ta książka, wprowadzając jednocześnie w świat pszczelarstwa. Zaczynając od historii pszczelarstwa i przedstawienia istotnej roli pszczół w przyrodzie, autor książki przechodzi do omówienia budowy ciała pszczoły miodnej, struktury rodziny, systemu komunikacji pszczół i procesu powstawania miodu. W tym bogato ilustrowanym kolorowymi zdjęciami i rysunkami poradniku poruszono także tematy dotyczące chorób pszczół, rójki i metod obchodzenia się z pszczołami. Opisano siedliska dla rodzin, sposób budowy uli i ramek, wychów matek i tworzenie nowych rodzin, roczne wydatki na hodowlę oraz fachowe porady. Zawarte w niej informacje o produktach pszczelich i pozyskiwaniu miodu z pewnością zainteresują zarówno początkującego, jak i doświadczonego pszczelarza.
Autor książki - Franz Lampeitl - doświadczony mistrz pszczelarstwa i konsultant w zakresie hodowli pszczół, wprowadza początkujących pszczelarzy w tajniki pszczelarstwa efektywnego i prowadzonego w zgodzie z prawami natury. Hodowla pszczół to doskonały poradnik dla osób hodujących i zamierzających hodować te pożyteczne owady. Znajdziemy w nim wszystko:
Pszczoły cieszą się powszechną sympatią nawet odczuwających lęk przed ich żądłami. Niestety ta przychylność bardzo rzadko wynika z bliższej znajomości mieszkanek uli. Wielu ludzi, nie zdaje sobie sprawy, jak mało wie o tych wielce pożytecznych i niezwykle przemyślnych owadach naszego globu. Książka przeznaczona jest dla tych, którzy chcą poszerzyć swoja wiedzę o pszczołach nie sięgając do literatury ściśle fachowej .
Smak, barwa i konsystencja miodu różnią się w zależności od miejsca jego pochodzenia. Jednak jest coś, co łączy wszystkie miody - niepowtarzalny słodki smak. Dzięki tej książce poznasz niecodzienne zastosowanie miodów zarówno jednokwiatowych (lipowego, lawendowego, wrzosowego itp.), jak i wielokwiatowych (z kwiatów leśnych, stepowych, górskich itp.). Autorka z szerokiej gamy dostępnych miodów dobrała do potraw te, które wydobywają smak dania lub nadają mu niepowtarzalną słodką bądź korzenną nutę. W książce znajdziesz wyjątkowe i urozmaicone przepisy na przepyszne potrawy z dodatkiem miodu: przystawki, zupy, dania główne, desery... Sałatki, szaszłyki, dania gotowane lub pieczone, potrawy słodkie, słodko-kwaśne, i orzeźwiające napoje... Na każdą okazję, na każdą zachciankę, dla każdego podniebienia!
Mnóstwo szczegółów o produkcji domowym sposobem popularnych win, szampanów i napojów winnych. Sporo rad, zaskakujących opisów oraz ciekawostek odnośnie składowania i przerabiania owoców. Książka dla ambitnych, choć nie tylko.
ISBN: 83[zasłonięte]87907-9 Stron: 192 Wymiary: 110x175 miękka oprawa wyd ad oculos
kupujesz wypełnij - formularz płacę
niezależnie od formy płatności
DANE DO PRZELEWU: P.P.H.U Najbar Mirosław ul.Batorego 24 43-100 Tychy ING BANK ŚLĄSKI 92 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]3990023 [zasłonięte] 247368