Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Pszczelarstwo produkty pszczele przetwory SPIS

25-05-2014, 15:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12 zł     
Użytkownik nietylkodlamoli
numer aukcji: 4244131545
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 36   
Koniec: 25-05-2014 15:30:44

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 1984
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

NASZE AUKCJE KOMENTARZE STRONA O MNIE KONTAKT

 


M. Wojtacki
Produkty pszczele i przetwory miodowe 
 

 
 

 


PWRiL 1984,   str. 208,  stan db- (podniszczona okładka, zakurzona, , zażółcenia)
 

Przedmowa
Miód pszczeli
Surowce, z których powstaje miód
Nektar
Spadź
Przebieg dojrzewania miodu
Właściwości fizyczne i skład chemiczny miodu
Odbiór miodu (miodobranie)
Klarowanie i oczyszczanie miodu
Opakowania detaliczne i hurtowe
Przechowywanie miodu
Krystalizacja miodu
Typy i odmiany miodów .
Miody nektarowe
Miody spadziowe
Właściwości  odżywcze i lecznicze miodu
Namiastki miodu
Miód jako produkt handlowy
Norma na miód
Analiza miodu
Pobieranie próbek miodu
Oznaczanie zawartości suchej masy w miodzie
Oznaczanie zawartości wody lub ekstraktu w miodzie za pomocą refraktometru
Oznaczanie kwasowości miodu
Oznaczanie cukrów redukujących w miodzie
Oznaczanie zawartości sacharozy (łącznie z melecytozą) w miodzie
Oznaczanie aktywności diastatycznej miodu
Oznaczanie zawartości spadzi w miodzie
Analiza  pyłkowa  młodu
Wykrywanie zafałszowań miodu
Wykrywanie zafałszowań miodu sacharozą
Wykrywanie zafałszowań miodu skrobią  i- syropem  ziemniaczanym.
Wykrywanie zafałszowań miodu melasą i surogatem
Wykrywanie, obecności rozkruszka w miodzie
Przetwory miodowe
Miody  pitne
Miody pitne w dawnej Polsce
Wyrób miodu pitnego sposobem domowym
Wina owocowe i miodowe
Wina miodowe musujące
Miody  pitne skondensowane   (wymrażane)
Piwo miodowe
Krupniki
Napoje miodowe odżywcze
Inne bezalkoholowe napoje miodowe
Pieczywo miodowe
Wosk  pszczeli
Wydzielanie wosku przez pszczoły
Właściwości fizyczne i chemiczne wosku pszczelego
Woszczyna  jako surowiec woskowy
Norma Branżowa na woszczynę
Przechowywanie woszczyny
Szkodniki woszczyny
Przeróbka  surowca  woskowego
Sortowanie woszczyny
Moczenie woszczyny. i przygotowanie do wyciskania
Wyciskanie wosku za pomocą prasy śrubowej
Wytapianie wosku za. pomocą prasy elektrycznej typu Tomer
Elektryczny, automatyczny, parowy kociołek do wytapiania -wosku
Wytapianie wosku za pomocą prasy hydraulicznej
Ekstrakcja wosku ze zboin
Topiarka słoneczna i jej użycie
Klarowanie. wosku
Chemiczne czyszczenie  i  bielenie  wosku
Klasyfikacja wosku
Analiza wosku ,
Pobieranie próbek
Badanie  organoleptyczne wosku
Oznaczanie ciężaru właściwego .
Oznaczanie temperatury topnienia
Oznaczanie liczby kwasowej
Oznaczanie liczby zmydlenia
Oznaczanie liczby estrowej
Wykrywanie zafałszowań wosku
Norma na wosk pszczeli
Produkcja wazy
Wyrób węży za pomocą praski
Wyrób wazy za pomocą grawerowanych walców ręcznych
Przemysłowy  wyrób  węży
Norma na węzę
Zastosowanie wosku poza pszczelarstwem
Mleczko pszczele
Rola mleczka w rodzinie pszczelej
Właściwości fizyczne i skład chemiczny mleczka
,.Kariera" mleczka pszczelego
Przygotowanie rodzin pszczelich do produkcji mleczka.
Odbiór i konserwacja, mleczka
Skup  mleczka
Norma  na mleczko  pszczele
Jad pszczeli
Cechy fizyczne jadu pszczelego
Trujące działanie jadu pszczelego na organizm człowieka
Właściwości lecznicze  jadu pszczelego
Pozyskiwanie jadu pszczelego
Preparaty z jadu
Jak postępować w razie użądlenia przez pszczołę
Kit pszczeli (propolis)
Właściwości fizyczne i skład chemiczny kitu pszczelego
Pozyskiwanie i przechowywanie kitu pszczelego
Zastosowanie kitu pszczelego jako leku
Pyłek kwiatowy i pierzga
Obnóże i pierzga
Skład chemiczny, pyłku
Pozyskiwanie pyłku
konserwacja i przechowywanie pyłku i pierzgi
Pozyskiwanie pierzgi
Zastosowanie pyłku i pierzgi jako produktu odżywczego
Literatura






 

   

 


Zapraszam na inne moje aukcje

 

 

WYSYŁKA DANE FIRMOWE CERTYFIKATY
1.Koszt wysyłki jest zgodny z cennikiem Poczty Polskiej
2.Przy zakupach na kilku aukcjach
proszę o kontakt w celu ustalenia kosztów wysyłki.
3.Odbiór osobisty możliwy od 16 - 20
po ustaleniu terminu odbioru.
Jacek Ciba
Antykwariat internetowy Nie tylko dla moli
Siemianowicka 158/3, 41-503 Chorzów
REGON: 240[zasłonięte]155, NIP: 627[zasłonięte]221-59