|
M. Wojtacki Produkty pszczele i przetwory miodowe
PWRiL 1984, str. 208, stan db- (podniszczona okładka, zakurzona, , zażółcenia)
Przedmowa Miód pszczeli Surowce, z których powstaje miód Nektar Spadź Przebieg dojrzewania miodu Właściwości fizyczne i skład chemiczny miodu Odbiór miodu (miodobranie) Klarowanie i oczyszczanie miodu Opakowania detaliczne i hurtowe Przechowywanie miodu Krystalizacja miodu Typy i odmiany miodów . Miody nektarowe Miody spadziowe Właściwości odżywcze i lecznicze miodu Namiastki miodu Miód jako produkt handlowy Norma na miód Analiza miodu Pobieranie próbek miodu Oznaczanie zawartości suchej masy w miodzie Oznaczanie zawartości wody lub ekstraktu w miodzie za pomocą refraktometru Oznaczanie kwasowości miodu Oznaczanie cukrów redukujących w miodzie Oznaczanie zawartości sacharozy (łącznie z melecytozą) w miodzie Oznaczanie aktywności diastatycznej miodu Oznaczanie zawartości spadzi w miodzie Analiza pyłkowa młodu Wykrywanie zafałszowań miodu Wykrywanie zafałszowań miodu sacharozą Wykrywanie zafałszowań miodu skrobią i- syropem ziemniaczanym. Wykrywanie zafałszowań miodu melasą i surogatem Wykrywanie, obecności rozkruszka w miodzie Przetwory miodowe Miody pitne Miody pitne w dawnej Polsce Wyrób miodu pitnego sposobem domowym Wina owocowe i miodowe Wina miodowe musujące Miody pitne skondensowane (wymrażane) Piwo miodowe Krupniki Napoje miodowe odżywcze Inne bezalkoholowe napoje miodowe Pieczywo miodowe Wosk pszczeli Wydzielanie wosku przez pszczoły Właściwości fizyczne i chemiczne wosku pszczelego Woszczyna jako surowiec woskowy Norma Branżowa na woszczynę Przechowywanie woszczyny Szkodniki woszczyny Przeróbka surowca woskowego Sortowanie woszczyny Moczenie woszczyny. i przygotowanie do wyciskania Wyciskanie wosku za pomocą prasy śrubowej Wytapianie wosku za. pomocą prasy elektrycznej typu Tomer Elektryczny, automatyczny, parowy kociołek do wytapiania -wosku Wytapianie wosku za pomocą prasy hydraulicznej Ekstrakcja wosku ze zboin Topiarka słoneczna i jej użycie Klarowanie. wosku Chemiczne czyszczenie i bielenie wosku Klasyfikacja wosku Analiza wosku , Pobieranie próbek Badanie organoleptyczne wosku Oznaczanie ciężaru właściwego . Oznaczanie temperatury topnienia Oznaczanie liczby kwasowej Oznaczanie liczby zmydlenia Oznaczanie liczby estrowej Wykrywanie zafałszowań wosku Norma na wosk pszczeli Produkcja wazy Wyrób węży za pomocą praski Wyrób wazy za pomocą grawerowanych walców ręcznych Przemysłowy wyrób węży Norma na węzę Zastosowanie wosku poza pszczelarstwem Mleczko pszczele Rola mleczka w rodzinie pszczelej Właściwości fizyczne i skład chemiczny mleczka ,.Kariera" mleczka pszczelego Przygotowanie rodzin pszczelich do produkcji mleczka. Odbiór i konserwacja, mleczka Skup mleczka Norma na mleczko pszczele Jad pszczeli Cechy fizyczne jadu pszczelego Trujące działanie jadu pszczelego na organizm człowieka Właściwości lecznicze jadu pszczelego Pozyskiwanie jadu pszczelego Preparaty z jadu Jak postępować w razie użądlenia przez pszczołę Kit pszczeli (propolis) Właściwości fizyczne i skład chemiczny kitu pszczelego Pozyskiwanie i przechowywanie kitu pszczelego Zastosowanie kitu pszczelego jako leku Pyłek kwiatowy i pierzga Obnóże i pierzga Skład chemiczny, pyłku Pozyskiwanie pyłku konserwacja i przechowywanie pyłku i pierzgi Pozyskiwanie pierzgi Zastosowanie pyłku i pierzgi jako produktu odżywczego Literatura
Zapraszam na inne moje aukcje
|
|