Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Psychologia odżywiania się. Od zdrowych... [nowa]

24-01-2012, 6:55
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 46.90 zł     
Użytkownik BookMaster_pl
numer aukcji: 2006578830
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 10   
Koniec: 18-01-2012 07:39:53
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych - Jane Ogden



Dane firmy:

Księgarnia internetowa
BookMaster_pl

al.Solidarności 117 lok. 406
00-140 Warszawa

Odbiór osobisty:

Każdą zakupioną książkę
możesz odebrać osobiście, oszczędzając na kosztach przesyłki.
Szczegóły uzgadniamy emailowo zaraz po wygraniu aukcji.


BookMaster_pl na aukcjach Allegro oferuje Państwu nowości wydawnicze,
bestsellery oraz inne ciekawe tytuły w atrakcyjnych cenach.
Wszystkie prezentowane książki są nowe.
Przed zakupem zapoznaj się ze stroną "o mnie".
Zapraszamy do licytacji.

Przedmiotem licytacji jest:

Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych

Jane Ogden

Dane o książce:
  • ISBN:978-83-[zasłonięte]-3051-6
  • liczba stron: 402
  • okładka: miękka
  • wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
  • seria: Psychologia
  • wymiary: 176 x 250 mm
  • Rok wydania: 2011
  • Stan książki: NOWA, NIEUŻYWANA

    Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych opis książki:
    Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.
    Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
    Jane Ogden jest profesorem psychologii zdrowia na Uniwersytecie Surrey w Wielkiej Brytanii. Opublikowała ponad 100 artykułów i kilka książek. Obecnie przedmiotem jej zainteresowań badawczych jest kontrola zachowań żywieniowych, medyczne i chirurgiczne metody leczenia otyłości, zagadnienia związane ze zdrowiem kobiety oraz rola języka w relacjach między lekarzem a pacjentem.




    Zapraszamy

    • 1. Każdą przesyłkę wysyłamy w specjalnym tekturowym opakowaniu (albo kopercie bąbelkowej) chroniącym książki w trakcie transportu.
    • 2. Przesyłkę wysyłamy listem poleconym, priorytetowym lub kurierem.
    • 3. Do każdego zamówienia wystawiamy imienną fakturę Vat.
    • 4. Sprawdź nasze komentarze
    Spis ilustracji IX
    Przedmowa (Janet Polivy) XI
    Podziękowania XIV
    Rozdział 1
    Wprowadzenie 1
    Cel książki 2
    Zakres tematyczny książki 2
    Układ książki 3
    Lektura uzupełniająca 5
    Rozdział 2
    Zdrowe odżywianie się 9
    Co to jest zdrowe odżywianie się? 9
    Wpływ sposobu odżywiania się na powstawanie
    chorób 12
    Rola odżywiania się w leczeniu chorób 17
    Kto się zdrowo odżywia? 21
    Znaczenie troski o zdrowie 29
    Uwaga na temat pomiaru sposobu żywienia 30
    Wnioski 31
    Rozdział 3
    Wybory żywieniowe 33
    Rozwojowe modele wyborów żywieniowych 35
    Poznawcze modele wyborów żywieniowych 46
    Psychofizjologiczne modele wyborów żywieniowych 52
    Wnioski 65
    Rozdział 4
    Znaczenie pożywienia 67
    Systemy klasyfikacji pożywienia 68
    Pożywienie jako manifestacja Ja 70
    Pożywienie jako forma interakcji społecznych 73
    Pożywienie jako tożsamość kulturowa 75
    Pomiar przekonań na temat znaczenia pożywienia 79
    Wnioski 80
    Rozdział 5
    Znaczenie wymiarów ciała 81
    Sposób przedstawiania kobiet i mężczyzn
    w mediach 81
    Znaczenie płci 86
    Znaczenie wymiarów ciała 87
    Wnioski 92
    Rozdział 6
    Niezadowolenie z ciała 93
    Co oznacza niezadowolenie z ciała? 93
    Kto jest niezadowolony z własnego ciała? 96
    Przyczyny niezadowolenia z ciała 102
    Konsekwencje niezadowolenia z ciała 108
    Wnioski 110
    Rozdział 7
    Stosowanie diety 113
    Stosowanie diety w kontekście historycznym 113
    Przemysł związany z odchudzaniem 118
    Jaka jest istota stosowania diety? 124
    Dieta i przejadanie się 127
    Konsekwencje stosowania diety 135
    Problemy związane z teorią ograniczeń dietetycznych 139
    Wnioski 143
    Rozdział 8
    Otyłość 145
    Co to jest otyłość? 145
    Rozpowszechnienie otyłości 148
    Konsekwencje otyłości 149
    Przyczyny otyłości 153
    Teorie fizjologiczne 153
    Środowisko sprzyjające otyłości 160
    Problemy związane z badaniami nad otyłością 174
    Wnioski 176
    Rozdział 9
    Leczenie otyłości 179
    Przekonania lekarzy na temat otyłości 179
    Interwencje dietetyczne 181
    Czy otyłość należy w ogóle leczyć? 186
    Alternatywne metody terapii 190
    Przypadki udanego schudnięcia 201
    Zapobieganie otyłości 206
    Wnioski 209
    Rozdział 10
    Zaburzenia odżywiania się 211
    Anoreksja psychiczna 211
    Konsekwencje anoreksji psychicznej 220
    Bulimia psychiczna 225
    Konsekwencje bulimii psychicznej 232
    Przyczyny zaburzeń odżywiania się 234
    Wnioski 254
    Rozdział 11
    Leczenie zaburzeń odżywiania się 257
    Terapia psychoanalityczna 258
    Terapia poznawczo-behawioralna (CBT) 263
    Terapia rodzinna 267
    Leczenie szpitalne 271
    Zintegrowana koncepcja leczenia 278
    Rozdział 12
    Zintegrowany model odżywiania się 281
    Podsumowanie literatury poświęconej odżywianiu się 282
    Wspólne wątki w badaniach
    nad zachowaniami żywieniowymi 285
    Zintegrowany model odżywiania się 291
    Wnioski 292
    Bibliografia 293
    Indeks nazwisk 349
    Indeks rzeczowy 361