MARZANNA WONNA
(Asperula odorata) syn. Galium odoratum.Inne nazwy
– barwica wonna, majownik, przytulia wonna, marzanna,
tabaka leśna.
Ładne, duże świetnie ukorzenione zioła
w doniczkach P-12
ZIOŁA DLA SMAKU I ZDROWIA
Na półkach sklepowych roi się od suszonych przypraw. Tymianek, majeranek, papryka, czosnek, bazylia, oregano, przyprawa do bigosu, do grilla, do ziemniaków i wiele innych. Jednak aromat tych suszonych nigdy w pełni nie odzwierciedli zapachu i smaku świeżych ziół.
Marzanka wonna zwana ostatnio przytulią wonną posiada wiele zalet.
- Posadzona w półcienistym miejscu w ogrodzie, szybko wytwarza zwart
dywan liści, który szczególnie ładnie wygląda w czasie kwitnienia rośliny.
- Jest rośliną miododajną. - W medycynie wykorzystywane są jej właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczowe i moczopędne. - W kuchni używa się marzanki jako przyprawę do herbat, win, likierów, piwa. - Do dekoracji stosowana jest w bukietach ziołowych. Także do potpouri. Szczególnie przypadł mi do gustu aromat suszonej marzanki, podobny do woni suszonego siana. - Znany od 1000 lat napój z marzanki wonnej (may wine) w nieco zmodyfikowanej postaci popularny jest do tej pory na Zachodzie (przepis poniżej)
Przepisy na majowe napoje: 1. Poncz z marzanką wonną Składniki: · 2 pęczki marzanki wonnej (zebranej przed kwitnieniem) · 2 L białego wina · 1 butelka szampana · 100 g cukru · 1 op. cukru waniliowego · 1 pomarańcza · wg uznania listki mięty pieprzowej, melisy lekarskiej, mięty cytrynowej lub szałwi melonowej Wykonanie: Marzankę umytą i osączoną odłożyć na noc. Wlać do wazy 1 litr białego wina, wrzucić cukier i cukier waniliowy i mieszać aż się rozpuści. Pęczki marzanki zawiesić tak, by łodygi nie zanurzały się w kruszonie. Odstawić na ok. 2 godziny. Wyjąć marzankę dodać plasterki pomarańczy i wlać schłodzone: 1 L białego wina i butelkę szampana. Można dodać też listki ziół, miętę pieprzową lub inne.
Nalew 85% na marzannie wonnej. 50g ziela na 2l alkoholu. Kolor intensywnie zielony. Jest to półprodukt do sporządzania nalewek.
Roślina jest w Polsce pod ochroną
Roślina korzeniowa i lecznicza będąca gatunkiem euroazjatyckim. Ziele zbiera się w
okresie kwitnienia gdyż jest wtedy najbardziej aromatyczne. Za zapach odpowiada
glikozyd kumarynowy- w nadmiarze może być przyczyną bólów i zawrotów głowy.
Zawartość substancji czynnych obniża się, im bliżej do jesieni.
W roślinie znajdują się garbniki, kwasy organiczne, gorycze, olejek lotny oraz amid
kwasu nikotynowego.
Zapach marzanki jest przyjemny, smak lekko gorzkawy. Roślina posiada
właściwości rozkurczające, stosuje się ją przy wzdęciach, bólach brzucha. Posiada
właściwości uspokajające, polecana przy rozdrażnieniach, bezsenności. NIe należy
przedawkować i stosować zbyt często tej rośliny.
W kuchni marzanka stosowana jest do aromatyzowania domowych win, likierów.
Można zrobić z niej napój a nawet użyć do aromatyzowania pościeli.
Napar z ziela marzanki posiada właściwości: przeciwbakteryjne, uspokajające, rozkurczowe (zmniejsza napięcie mięśni gładkich układu pokarmowego oraz ścian naczyń krwionośnych). Ziele stosowane jest również przy kamicy nerkowej, chorobach wątroby, zaburzeniach krążenia, żylakach i hemoroidach. Z uwagi na specyficzny zapach (spowodowany zawartością kumaryny) przytulia wonna znalazła również zastosowanie jako przyprawa aromatyzująca między innymi do: ciast, cukierków, napojów, sosów, niektórych gatunków wódek, win, herbatek ziołowych i tytoniu oraz jako środek do zwalczania moli. Ziele marzanki powinno być jednak stosowane z umiarem, gdyż zbyt silny zapach kumaryny może spowodować ból głowy i nudności.
Zioła nawozimy w okresie wiosennym średnio co dwa tygodnie. Jednak substancje, które będą nam do tego służyć, nie mogą być pochodzenia chemicznego, bowiem odbije się to na jakości naszych sadzonek, a i późniejsze spożycie nawożonych sztucznie ziół może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Dlatego najlepiej stosować nawozy organiczne i używać ich zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta, traktując zioła jak normalne rośliny.
Gdy chcemy zasmakować świeżych listków jednego z ziół, najlepiej zerwać je z rana. Wbrew pozorom nasze łakomstwo ma dla roślinek dobroczynne działanie, bowiem pozwala zachować krzaczek w zwartej formie.
Świeże zioła to
prawdziwy smak, aromat i zdrowie!
Świeże zioła można obecnie kupować także w supermarkecie, jednak ich żywotność jest często zawodna. Przesadza się je do większej doniczki, ale nie zawsze się przyjmują, a często bardzo słabo rosną.
Nie wiem czym jest to spowodowane, być może są to odmiany przystosowane tylko do bardzo precyzyjnych warunków glebowo/oświetleniowo/temperaturowo/wodnych, być może są te biedne zmutowane roślinki, zabawki w rękach chciwych ogrodników.
[zasłonięte]@onet.eu tel.661[zasłonięte]408