Wędzenie dymem zimnym odbywa się w temperaturze do 24C. Produkty z takiego rodzaju wędzenia są bardziej wykwintne. Wędzenie zimne może trwać od kilkunastu godzin aż do 16 dni, z tym że niepowinno być cały czas w dymie. Generator powinnien być załączany na 2 godzodziny rano i 2 godziny wieczorem lub wedle danej receptury.
Generator dymu posiada grzałkę 110W która to potrafi nasze wędzarnie rozgrzać do 40 stopni dlatego do wędzenia zimnego potrzebna jest przystawka do zimnego wędzenia. W której to montujemy generator i podłączamy rurą spiro z komorą. Długość przewodu doprowadzającego dym powinna być w przedziale ok 1,2-2m. W ten sposób możemy uzyskać temperaturę w komorze o 1-2 stopnie więkrzą niż atmosferyczna.

Łatwa eksploatacja
Specjalna konstrukcja pozwala w łatwy sposób zainstalować generator dymu. Specjalnie wyprofilowane nóżki dają stabilość konstrukcji a dzięki szufladzie w łatwy sposób możemy usunąć popiół wytworzony podczas pracy generatora.

By wędzenie było jeszcze prostrze
Dzięki przystawce w prosty sposób możemy zadaptować generator dymu do swojej wędzarni. Trzeba jedynie pamiętać, że musimy zainstalować dodatkowe źrudło ciepła by móc wędzić na ciepło lub gorąco.
Wymiary:
- Szerokość: 250mm
- Głębokość: 240mm
- Wysokość: 288mm
- Średnica przyłącza: 100mm
- waga: 1kg