Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRZYSMAKI KUCHNI MYŚLIWSKIEJ Dębski ____ SPIS !!

15-06-2012, 22:26
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19.95 zł     
Użytkownik Profi-Libris
numer aukcji: 2341938149
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 14   
Koniec: 22-05-2012 13:20:57

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

kontakt komentarze nasza oferta strona o mnie

 

przedmiot aukcji:

PRZYSMAKI KUCHNI MYŚLIWSKIEJ

H. Dębski

Wydawnictwo: PWRiL, 1989
Oprawa: miękka
Stron: 286
Stan: bardzo dobry, praktycznie nieużywana

SPIS TREŚCI:

Od Autora

Wiadomości ogólne

Potrawy ze zwierzyny grubej
Potrawy z borsuka .
Potrawy z daniela .
Potrawy z dzika .
Potrawy z jelenia
Potrawy z królika .
Potrawy z łosia .
Potrawy z muflona .
Potrawy z niedźwiedzia
Potrawy z sarny .
Potrawy z zająca
Potrawy z żubra .

Potrawy z dzikiego ptactwa
Potrawy z bataliona .
Potrawy z bażanta .
Potrawy z bekasika .
Potrawy z cietrzewia .
Potrawy z czapli siwej
Potrawy z derkacza .
Potrawy z dubclla
Potrawy z dzikiej gęsi
Potrawy z głuszca
Potrawy z dzikiego gołębia
Potrawy z jarząbka
Potrawy z dzikiej kaczki
Potrawy z kszyka.
Potrawy z kuropatwy
Potrawy z kwiczoła.
Potrawy z łyski
Potrawy z paszkota.
Potrawy z przepiórki.
Potrawy ze słonki.
Potrawy i wyroby wędliniarskie z dziczyzny .

PRZEDMOWA:

„Przysmaki kuchni myśliwskiej" to druga polska książka kucharska 0 potrawach z dziczyzny. Pierwsza, „Kuchnia myśliwska", wydana zo­stała w Wilnie w roku 1845 przez Jana Szytlera, autora znakomitych książek kucharskich. Pomimo swej niewielkiej objętości stanowi ona bezcenny zbiór wiadomości o myśliwskiej sztuce kulinarnej.
Od tego czasu po dzień dzisiejszy nikt w naszym kraju nie zadał sobie trudu napisania książki kucharskiej na ten temat, nie licząc skromnej broszury o sposobach przyrządzania zwierzyny i dzikiego ptactwa, wydanej nakładem Towarzystwa Wydawniczego „Bluszcz", lub też nielicznych przepisów w książkach kucharskich czy w „Kalen­darzach myśliwskich".
Książka, którą oddaję w Wasze ręce Drodzy Czytelnicy, jest podsu­mowaniem dorobku myśliwskiej polskiej sztuki kulinarnej z uwzględ­nieniem bardzo atrakcyjnych przepisów kulinarnych innych narodów. Dzięki różnorodności przepisów umożliwia przygotowanie potraw za­równo bardzo wykwintnych, jak i zupełnie prostych. Może budzić wątpliwość czy umieszczenie w książce potraw ze zwierząt chronionych jest uzasadnione. Moim zdaniem jednak potrawy z tych zwierząt nie powinny ulec zapomnieniu. Jeżeli przejawimy większą troskę o ochronę środowiska i jednocześnie rozpoczniemy hodowlę, możemy się spodzie­wać, że w niedalekiej przyszłości potrawy ze zwierząt dziś objętych ochroną ponownie znajdą się na naszych stołach. Niektóre trudno dostępne składniki podane w przepisach można zastąpić innymi, które podpowie wyobraźnia. Występujący w wielu przepisach tłuszcz najczęś­ciej oznacza smalec, ale oczywiście zamiast smalcu można użyć czasem oleju lub margaryny.

PRZYSMAKI KUCHNI MYŚLIWSKIEJ Dębski ____ SPIS !!

strona o mnie | nasza oferta | komentarze | kontakt

Copyright © 2011 Profi-Libris Marcin Badocha
created by krzysztofschmidt