Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRZYRZADZANIE POTRAW 1936 Kuchnia Chleba Alkoholu

21-06-2012, 20:22
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 169.99 zł     
Użytkownik pinacoteka
numer aukcji: 2403477966
Miejscowość Toruń
Wyświetleń: 18   
Koniec: 16-06-2012 21:47:43
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha






e-księgarnia antykwariat
PARALALA

tel.+48 [zasłonięte]692520
[zasłonięte]@poczta.onet.pl
















47 1020 [zasłonięte] 5[zasłonięte]0110002 [zasłonięte] 002439


57 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 609236

tytułem: nick i nr aukcji







I. PRZEDPŁATA NA KONTO:

*1 książka - priorytet 8,50 zł
*2 książki - priorytet 9zł
*3 i więcej - priorytet GRATIS !

II. PRZESYŁKA POBRANIOWA (przy odbiorze):

* 1 książka
- ekonomiczna - 12,50 zł
- priorytet - 15,50 zł
* 2 książki
- ekonomiczna - 14,00 zł
- priorytet - 17,00 zł
*3 książki i więcej
- ekonomiczna - 16,00 zł
- priorytet - 19,00 zł













TEORJA PRZYRZĄDZANIA POTRAW

MATERJAŁY DLA NAUCZYCIELKI I GOSPODYNI DOMU
ZOFJA CZERNY
MARJA STRASBURGER

Wydawnictwo - Książnica-Atlas
Lwów-Warszawa 1936

Oprawa - miękka bez obwoluty
Ilość stron - 216
Format - 157 x 233 mm

STAN:
dostateczny, uwagi ogólne:
oprawa miękka (lekkie zabrudzenia, przetarcia, załamania, )
środek odstaje od okładki, pierwsza strona i kilka stron w bloczku luzem
na pierwszej stronie odręczne zapiski
strony nieznacznie zabrudzone, w kilku miejscach zabrązowienia

UNIKATOWA WIEDZA KUCHENNA !

SPIS TREŚCI


Przedmowa ............................... 5
Wstęp ................................. 7
I. Wartość energetyczna pokarmów... 11
II. Tłuszcze ............................. 17
III. Węglowodany:................... . '24
A. Cukry............................. 31
Gotowanie cukru w wodzie........ 32
B. Skrobia:............................... 37
Kasze ............................. 37
Podprawianie zup, sosów i jarzyn ..... 42
Ciasta ..................... ........ 46
Chleb ............................. 57
C. Błonnik ..................... 59

IV. Pokarmy białkowe:................... 60

Mleko ............................ 68
Jaja.............................. 74
Mięso............................. 81

V. Substancje mineralne: ......... 91

A. Sole mineralne:......................... 91
Fosfor............................. 95
Wapń............................ . 96
Żelazo............................. 97
Jod .............................. 98
B. Woda .............................. 101
VI. Witaminy:............................. 107
Witamina A.......................... 110
Witamina D .......................... 111
Witamina B!........................... 112
Witamina B2(G) ........................ 113
Witamina C .......................... 115
Witamina E .......................... 117

VII. Jarzyny i owoce: ................ 119

A. Jarzyny:............................ 119
Ziemniaki ........................... 125
Cebula, czosnek, szczypiorek i pory............... 130
Marchew........................... 131
Kapusta............................ 133
Sałata głowiasta......................... 135
Jarzyny strączkowe....................... 137
Kukurydza........................... 140
Ogórki............................. 142
Pomidory............................ 143
B. Owoce:............................. 144
Jabłka, pomarańcze i cytryny .................. 151
Banany ............................. 152
Jagody leśne........................... 152
Orzechy i migdały....................... 154
C. Rabarbar, czyli rzewień ..................... 154
D. Grzyby............................ 157

VIII. Fermentacja w gospodarstwie domowem:........ 159

A. Fermentacja alkoholowa..................... 160
B. Fermentacja octowa....................... 166
C. Fermentacja mlekowa...................... 171
D. Fermentacja gnilna ....................... 178

IX. Konserwowanie produktów spożywczych:............... 180

A. Środki działające fizycznie.................... 182
B. Środki działające chemicznie................... 185

X. Układanie jadłospisów w zależności od różnych potrzeb życia:..... 187

Zestawienia głównych posiłków dla pracownika fizycznego...... 195
Zestawienia głównych posiłków dla pracownika umysłowego..... 197
Zestawienia całodziennych posiłków dla dzieci........... 200
Zakończenie............................... 212