Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

PRZYRZADZANIE POTRAW 1936 Kuchnia Chleba Alkoholu

16-01-2012, 18:39
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 170 zł     
Użytkownik paralala
numer aukcji: 2048653997
Miejscowość Toruń
Wyświetleń: 12   
Koniec: 20-01-2012 12:39:04

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha






e-księgarnia antykwariat
PARALALA

tel.+48 [zasłonięte]692520
[zasłonięte]@poczta.onet.pl
















47 1020 [zasłonięte] 5[zasłonięte]0110002 [zasłonięte] 002439


57 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 609236

tytułem: nick i nr aukcji







I. PRZEDPŁATA NA KONTO:

*1 książka - priorytet 8,50 zł
*2 książki - priorytet 9zł
*3 i więcej - priorytet GRATIS !

II. PRZESYŁKA POBRANIOWA (przy odbiorze):

* 1 książka
- ekonomiczna - 12,50 zł
- priorytet - 15,50 zł
* 2 książki
- ekonomiczna - 14,00 zł
- priorytet - 17,00 zł
*3 książki i więcej
- ekonomiczna - 16,00 zł
- priorytet - 19,00 zł













TEORJA PRZYRZĄDZANIA POTRAW

MATERJAŁY DLA NAUCZYCIELKI I GOSPODYNI DOMU
ZOFJA CZERNY
MARJA STRASBURGER

Wydawnictwo - Książnica-Atlas
 Lwów-Warszawa 1936

Oprawa - miękka bez obwoluty
Ilość stron - 216
Format - 157 x 233 mm

STAN:
dostateczny, uwagi ogólne:
oprawa miękka (lekkie zabrudzenia, przetarcia, załamania,  )
środek odstaje od okładki, pierwsza strona i kilka stron w bloczku luzem
na pierwszej stronie odręczne zapiski
strony nieznacznie zabrudzone, w kilku miejscach zabrązowienia

UNIKATOWA WIEDZA KUCHENNA !

SPIS TREŚCI


Przedmowa     ...............................         5
Wstęp       .................................         7
I. Wartość energetyczna pokarmów...       11
II. Tłuszcze       .............................       17
III.   Węglowodany:...................   .      '24
A.   Cukry.............................       31
Gotowanie cukru w wodzie........       32
B.   Skrobia:............................... 37
Kasze     .............................       37
Podprawianie zup, sosów i jarzyn      .....       42
Ciasta     .....................   ........       46
Chleb      .............................       57
C.   Błonnik     .....................       59

IV.   Pokarmy białkowe:...................       60

Mleko      ............................       68
Jaja..............................       74
Mięso.............................       81

V. Substancje mineralne:      .........       91

A.   Sole mineralne:.........................       91
Fosfor.............................       95
Wapń............................   .       96
Żelazo.............................      97
Jod     ..............................       98
B.   Woda     ..............................     101
VI. Witaminy:.............................     107
Witamina A..........................     110
Witamina D     ..........................     111
Witamina B!...........................     112
Witamina B2(G)       ........................     113
Witamina C      ..........................     115
Witamina E     ..........................     117

VII. Jarzyny i owoce:       ................     119

A.  Jarzyny:............................     119
Ziemniaki      ...........................     125
Cebula, czosnek, szczypiorek i pory...............     130
Marchew...........................     131
Kapusta............................     133
Sałata głowiasta.........................     135
Jarzyny strączkowe.......................     137
Kukurydza...........................     140
Ogórki.............................     142
Pomidory............................     143
B.   Owoce:.............................     144
Jabłka, pomarańcze i cytryny     ..................     151
Banany      .............................     152
Jagody leśne...........................     152
Orzechy i migdały.......................     154
C.   Rabarbar, czyli rzewień     .....................     154
D.   Grzyby............................     157

VIII. Fermentacja w gospodarstwie domowem:........     159

A.   Fermentacja alkoholowa.....................     160
B.   Fermentacja octowa.......................     166
C.   Fermentacja mlekowa......................     171
D. Fermentacja gnilna     .......................     178

IX. Konserwowanie produktów spożywczych:...............     180

A.   Środki działające fizycznie....................     182
B.   Środki działające chemicznie...................     185

X. Układanie jadłospisów w zależności od różnych potrzeb życia:.....     187

Zestawienia głównych posiłków dla pracownika fizycznego......     195
Zestawienia głównych posiłków dla pracownika umysłowego.....     197
Zestawienia całodziennych posiłków dla dzieci...........     200
Zakończenie...............................     212