Zastosowanie: do potraw tłustych i ciężkostrawnych, sałatek, serów i ryb.
Przyprawa ta posiada dość mocny, ciężki, nieco drażniący, korzenny zapach. Smak owoców trochę gorzkawy, ostry, korzenny, odczuwany przez pewien czas. Kmin jest podstawowym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych typowych dla kuchni wschodniej, jak garam masala czy curry. Używać go można do potraw z mielonego mięsa i warzyw, a także do pikli i sałatek. Jego typowy smak jest charakterystyczny dla kuchni tureckiej i arabskiej. Jego bardzo bliskim "krewniakiem" jest kminek indyjski, o nieco cieńszych, łukowato wygiętych owocach. Po zmieleniu obie odmiany są praktycznie nie do odróżnienia, dlatego można je stosować zamiennie. Kminek indyjski jest nieco subtelniejszy. Pod pojęciem kmin prawie na całym świecie rozumie się kmin rzymski..
Produkt wskazany dla osób stosujących różnorodne diety również Dietę Dukana.
Kupując u nas:
1. Otrzymasz fakturę zakupu
2. Otrzymasz gwarancję nienaruszalności produktu, gdyż opakowania są termicznie zabezpieczone
3. Otrzymasz gwarancję jakości potwierdzoną certyfikatem wprowadzenia i funkcjonowania zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001:2000 oraz Bezpieczeństwa Żywnościowego HACCP
4. Otrzymasz darmową dostawę przy zakupach przekraczających 123zł brutto