Charakterystyka:
Przyprawa do zapiekanek tradycyjnych lub jednogarnkowych na bazie makaronu, ziemniaków, ryżu z dodatkiem: warzyw, mięsa, owoców morza, grzybów, dyni, sera, które po zapieczeniu w naczyniu żaroodpornym, tworzą pyszne i pożywne danie. Złocista i rumiana kołderka z roztopionego sera to znak dobrze przygotowanego dania.
Przepis na aromatyczną zapiekankę casserole (również w wersji "wege"):
Składniki: 250g ulubionego makaronu, 6 pomidorów, 1/2 cebulki, 1 ząbek czosnku, puszka fasoli czerwonej, po 150g: ulubionej kiełbaski i szynki (ten składnik można zastąpić wędzonym tofu), 2 jajka, ser cheddar, szczypiorek.
Krok I. Ugotuj makaron al dente.
Krok II. Kiełbasę orasz szynkę (lub zamiennie tofu) pokrój w kostkę, przysmaż na patelni, aż się zrumieni.
Krok III. Umyte wcześniej pomidory, pokrój na większe kawałki, zmiksuj w blenderze z dodatkiem połówki cebuli i ząbku czosnku na gładki sos, po czym przelej go na patelnię do kiełbaski z szynką (lub tofu).
Krok IV. Duś wszystkie składniki razem do czasu aż woda z pomidorów odparuje, po czym dodaj przyprawę do zapiekanek.
Krok V. Ugotowany makaron wsyp do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, roztrzep w misce jajka i polej nim makaron, potem nałóż przygotowaną masę pomidorową. Z wierzchu posyp czerwoną fasolką i serem chedarr.
Krok VI. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Krok VII. Podawaj ciepłą zapiekankę posypaną świeżym szczypiorkiem.
Zastosowanie:
Przyprawa do zapiekanek tradycyjnych i jednogarnkowych na bazie makaronu, ziemniaków lub ryżu (np. lasagne, cannelloni, musaka, casserole) oraz do tostów i sufletów.
Skład:
Hyzop, papryka chilli, cebula, tymianek, czosnek, sól, kolendra.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.