Charakterystyka:
Bruschetta w kuchni włoskiej to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Latem pomaga w delektowaniu się smakiem dojrzałych pomidorów, bazylii i czosnku. Jest ona jedną z najprostszych i najszybszych w wykonaniu przekąsek, która może również stanowić ciepłe danie główne: kolacyjne lub śniadaniowe. Tradycyjna bruschetta to ciepłe grzanki ze świeżym pomidorowym nadzieniem (czytaj niżej przepis).
Nasza mieszanka przyprawowa "Włoska Bruschetta" polecana jest także do wszelkich potraw kuchni włoskiej: makaronów, past, sosów pomidorowych, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek z pomidorów i mozzarelli, przystawek w stylu włoskim. Polecamy do gastronomii oraz do celów domowych.
Zastosowanie:
Do bruschetty a także: makaronów, past, sosów pomidorowych, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek z pomidorów i mozzarelli, przystawek w stylu włoskim, lasagne, cannelonni...
Skład:
Suszone pomidory, majeranek, oregano, bazylia, papryka płatek, sól, czosnek granulowany.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Przepis na pyszną i szybką bruschettę:
- Potrzebujesz:
jasny chleb lub pszenną bułkę (pokrojone na kromki), oliwa z oliwek, pomidor, nasza przyprawa "bruschetta"
- Przygotowanie:
chleb lub bułkę pokrojoną na kromki skropić obficie oliwą, zrumienić na patelni (lub piekarniku) na złocisty kolor; pomidora kroimy w drobną kostkę i dodajemy przyprawę bruschetta, całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy nadzienie z pomidorów; nakładamy na wcześniej przygotowane ciepłe grzanki i podajemy na stół
- Kilka dodatkowych rad:
-dla smakoszy czosnku: chrupiące grzanki można dodatkowo natrzeć świeżym czosnkiem, który nada mu niebywałego zapachu -na pyszne pomidory: pomidory będą bardziej aksamitne, jeśli wcześniej obierzesz je ze skórki
-mieszankę pomidorową możesz również podać na zwykłych porannych tostach
-zwolennicy potraw mięsnych: wystarczy posypać przygotowaną bruschettę szynką pokrojoną w drobne plasterki - palce lizać!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.