Charakterystyka:
Pieprz syczuański (pieprz z Syczuanu, pieprz chiński jiao, pieprz żółtodrzew) najstarsza chińska przyprawa – to zewnętrzna łupina jagody żółtodrzewu pieprzowego (Zanthoxylum piperitum), która wyglądem przypomina czerwono-bordowe kwitnące pąki kwiatowe. Wbrew nazwie nie należy do rodziny pieprzowatych, w smaku jest łagodniejszy od pieprzu czarnego, ale wyjątkowo aromatyczny, z lekką cytrusową nutą.
Używany w azjatyckiej kuchni, szczególnie w prowincji Syczuanu jako przyprawa do kurczaka i kaczki. Razem z anyżem gwiazdkowym, koprem włoskim, goździkami i cynamonem wchodzi w skład chińskich "pięciu smaków". Używa się go też w japońskiej mieszance siedmiu smaków. Prażenie wydobywa jego aromat.
Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich potraw. Swoje zastosowanie kulinarne znajduje z różnymi rodzajami mięs i potraw. Pieprz nie zawiera konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.
Działanie: pobudza zmysły, wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia.
W naszej ofercie znajdziesz dodatkowo: pieprz syczuański ziarnisty, pieprz kolorowy, pieprz zielony, pieprz biały (ziarno lub mielony), pieprz czerwony, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne, oraz mieszanki: pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy staropolski i wiele innych.
Zastosowanie:
Do chińskich potraw, np. chrupiącej kaczki po syczuańsku, kurczaka Pang Pang (Bang Bang), potraw z papryki (podawanych na zimno z ogórkiem i młodą cebulką), gotowanych lub pieczonych ryb, ciemnych sosów, potraw z sosem słodko kwaśnym (kurczak, indyk), kurczak z warzywami.
Skład:
Pieprz syczuański mielony.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.