Charakterystyka:
Papryka Cayenne (Kajen) to bliska kuzynka meksykańskiej papryczki Jalapeño. Jest jedną z najostrzejszych odmian papryki. Jej ostrość według skali Scoville'a ocenia się na ok. 60000 punktów. Po osuszeniu i zmieleniu stanowi bardzo pikantną przyprawę znaną jako pieprz cayenne (pieprz turecki), choć taka wersja jest łagodniejsza od papryki w całości. Nazwa tej papryki pochodzi od nazwy stolicy Gujany Francuskiej – Kajenna (fr. Cayenne).
Przyprawa charakterystyczna jest dla kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Dzięki zawartości dużej ilości kapsaicyny jest też stosowana w medycynie naturalnej dla właściwości przeciwbólowych, przyspieszających przemianę materii, obniżających poziom cholesterolu oraz wzmagających apetyt. Pieprz nie zawiera konserwantów, jest to w pełni ekologiczny produkt.
Papryka kajeńska przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. Papryka Cayenne zawiera kapsaicynę - alkaloid mający właściwości przeciwbólowe oraz antyoksydacyjne. Oprócz właściwości kulinarnych znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej do leczenia takich przypadłości jak: dolegliwości gastryczne (np. bóle brzucha), choroby układu krążenia, bóle reumatyczne, bóle gardła (płukania). Wykorzystywana jest w suplementach wspomagających odchudzanie.
Zastosowanie:
Do potraw mięsnych, z ryżu, ostrych zup, gotowanych i pieczonych warzyw, gulaszu, fasolki, ryb, drobiu, sałatek, zapiekanek, jaj, makaronów, sosów, serów, a także gorącej czekolady.
Skład:
Suszone papryczki chilli cayenne strąki.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z etykietą, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.