PROMOCJA za 9 zł !!!!
Propozycja do kuchni tradycyjnej - własne pachnące liście laurowe na parapecie
Przedmiotem jest sadzonka w doniczce P9 wawrzynu szlachetnego - liścia laurowego, który pod ręką będzie znajdował się w naszej kuchni - z uwagi na brak odporności na mrozy należy uprawiać w doniczce
Pochodzenie
Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis) do Europy przybył z Azji Mniejszej. W starożytnej Grecji i Rzymie wieńcami wawrzynu dekorowano głowy zwycięzców igrzysk. Z czasem stał się symbolem nie tylko chwały, ale i mądrości. Obecnie liście drzewa używane są jako przyprawa kulinarna. Niedocenione pozostaje samo drzewko. W Polsce wawrzyn może być uprawiany jedynie w szklarniach, ogrodach zimowych lub w domach, w których nigdy nie osiągnie naturalnych rozmiarów.
Charakterystyka
Laurus nobilis jest wieloletnim krzewem lub drzewkiem wiecznie zielonym. W środowisku naturalnym może osiągnąć wysokość do 8 m i wiek powyżej 100 lat. Uprawiany w doniczce, w warunkach domowych dorasta do 150 cm. Przeważnie jednak jest niskim krzaczkiem o wysokości 50 cm. Liście ma lancetowate, błyszczące, w kolorze ciemnozielonym o długości 10 cm i szerokości 3 cm. Po zgnieceniu wydzielają charakterystyczny słodki zapach. Wiosną na drzewku pojawiają się małe jasnożółte kwiaty, które z czasem zawiązują się w owalne jagody. Na początku przybierają kolor zielony, następnie stają się czarne. Wawrzyn jest rośliną dwupienną, jego kwiatostany żeńskie i męskie znajdują się na osobnych egzemplarzach. Męskie kwiaty posiadają 8−12 pręcików, żeńskie 2−4 i zalążnię. Poszczególne odmiany wawrzynu różnią się między sobą wyglądem, strukturą i kolorem liści.
Stanowisko do uprawy
Laur jest rośliną śródziemnomorską, dlatego najlepszym dla niego stanowiskiem jest słoneczne i niezbyt wietrzne miejsce. W okresie zimowym najlepiej postawić go w chłodnym pomieszczeniu na parapecie słonecznego okna lub w drzwiach balkonowych. Jeżeli temperatura jest wyższa (10−15°C), pomieszczenie należy od czasu do czasu wietrzyć. Może też znajdować się w lekkim zacienieniu, ale wtedy wolniej rośnie. Wiosną drzewko warto umieścić na balkonie lub w ogrodzie. Należy je jednak osłonić od wiatru. Roślinę wstawiamy do pomieszczenia jesienią, przed przymrozkami. Wawrzyn co prawda jest odporny na krótkotrwałe spadki temperatury (do -10°C), ale dłuższe przebywanie w takich warunkach jest dla niego niekorzystne. Doniczka, w którym uprawiamy drzewko nie powinna być zbyt duża.
Zastosowanie
Liście laurowe są popularną przyprawą znaną z torebek dodawaną do potraw gotowanych, ciężkich i o silnym smaku. Ma właściwości ułatwiające trawienie. Nadają daniom aromat, który jednak nie powinien dominować, ale być umiarkowany. Liści można używać zarówno świeżych, jak i suszonych. W medycynie liście i jagody wawrzynu wykorzystywane są jako składnik kremów i maści na schorzenia reumatyczne, ze względu na zawartość substancji gorzkich i olejków eterycznych.